Kinesiske børn presses til skønhedsoperationer

Antallet af kosmetiske operationer vokser lige så hurtigt som økonomien i Kina, og kinesere i alle aldre får foretaget forskønnende kirurgiske indgreb. Selv børn helt ned til syvårs-alderen går under kniven for at tilfredsstille deres forældres ønsker. Og kirurgerne siger ikke nej.

SHANGHAI: Det er ikke kun de voksne kinesere, som i stigende grad kommer under kniven for at forbedre deres udseende. Mange nyrige kinesere tvinger også deres børn til at få foretaget kosmetiske operationer, selvom børnene ofte er så små, at de ikke forstår, hvorfor.

»Nogle forældre mener ikke, at deres barn er smukt nok og vil derfor tvinge det til at få en kosmetisk operation. Det er som regel meget forfængelige forældre, som selv har fået foretaget kosmetiske operationer,« siger Liu Chun Long, der er direktør for Tian Da Hospital i Shanghai og som har arbejdet i branchen de seneste seks år.

Industrien boomer og vokser mindst lige så hurtigt som den kinesiske økonomi, fordi flere og flere almindelige mennesker får råd til kosmetiske operationer i takt med den stigende velstand i landet. Hverken lovgivning eller etiske skrupler forhindrer lægerne i at lave kosmetiske operationer på små børn, for ligesom på andre områder, går økonomiske interesser ofte forud for alt andet i Kina.

»Den yngste vi har opereret var syv år gammel. Vi skulle fjerne nogle øjenvipper, der generede ham, og så ville forældrene gerne have, at vi lavede en ekstra fold i hans øjenlåg, så øjnene kom til at se større og pænere ud,« fortæller Liu Chun Long.

Alene på Tian Da Hospital opererer lægerne ca. 50 små børn om året, og i langt de fleste tilfælde er det forældrene, som tvinger børnene under kniven. Derfor kommer mindreårige altid i fuld narkose, når de skal have foretaget de to mest populære operationer - en ekstra øjenfold samt smilehuller.

»Nogle gange stritter barnet så meget imod, at vi ikke kan bedøve det, og så kan vi ikke operere. Men forældrene overbeviser normalt barnet, inden de kommer til hospitalet,« siger Liu Chun Long.

På spørgsmålet om, hvor grænsen går, svarer han:

»Vi vil ikke lave fedtsugninger og implantater på børn. Vi sagde også nej til nogle forældre, som ville have lavet både øjenfolder og smilehuller på deres tre-årige datter. Hun var for lille, syntes vi.«

Det er dog ikke alle børnene, som bliver tvunget under kniven. De lidt ældre på 13-14 år kommer ifølge Liu Chun Long ofte med et billede af et idol, som de ønsker at komme til at ligne. Han har tilsyneladende ikke de store moralske skrupler over at operere børn.

»Barnets forældre har den legale ret til at bestemme, hvad der skal ske med barnet. Vi kan ikke forudse skønhedsidealet i fremtiden, så vi kan kun videregive vores aktuelle viden om, hvordan man skal se ud i dag,« siger han.