Kinesisk toppolitiker kan nu retsforfølges

Det kinesiske parlament har ekskluderet den tidligere kommunistiske partiboss Bo Xilai, der nu kan retsforfølges i en spektakulær drabssag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KINA: Den tidligere kinesiske toppolitiker Bo Xilai er blevet ekskluderet fra sin plads i landets parlament, og er samtidig blevet frataget sin parlamentariske immunitet, oplyser BBC.

Det betyder, at vejen nu er banet for at retsforfølge den nu tidligere kommunistiske partileder i Chongqing, der er under anklage for magtmisbrug, korruption, bestikkelse og seksuelt misbrug af kvinder.

I august måned blev hans kone Gu Kailai idømt en betinget dødsdom for at have dræbt den britiske forretningsmand Neil Heywood. Hun skulle angiveligt have forgiftet ham, efter at han havde truet hendes søn.

Anklagerne mod Bo går blandt andet på, at han skulle have forsøgt at dække over sin kones forbrydelse ved at gradbøje landets love.

Bo er endnu ikke anklaget for nogen forbrydelser, inden det er muligt skal hans påståede forbrydelser igennem en længerevarende undersøgelse, og derefter kan der formelt rejses tiltale. Ifølge Reuters er det dog ganske usandsynligt, at anklagerne vil blive ændret, idet anklagere og domstole i Kina er under kommunistpartiets kontrol. Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er det derfor utænkeligt, at der venter Bo en fair rettergang.

- Det er et skuespil. Domstolen kommer først ind over en sag, når afgørelsen allerede er truffet, Der er ingenting, der tyder på, at Bo vil få en retfærdig rettergang, for Bo ved for meget, siger Nicholas Bequelin, der er forsker ved Human Rights Watch.

Eksklusionen af Bo kommer to uger før Kinas kommunistiske parti skal afholde en vigtig kongres, hvor sløret for landets nye centrale ledelse vil blive løftet. Inden drabet på den britiske forretningsmand havde Bo en stor og lovende karriere foran sig i den absolutte top af kommunistpartiet.