Kinesisk skib bliver det første gennem udvidet Panamakanal

Et kæmpestort kinesisk fragtskib bliver det første skib, der søndag sejler igennem den udvidede Panamakanal.

Foto: OSCAR RIVERA

Panama City. Søndag markeres færdiggørelsen af udvidelsen af Panamakanalen, når et kinesisk fragtskib, der til lejligheden er blevet omdøbt til Cosco Shipping Panama, sejler igennem kanalen i et nyt spor fra Atlanterhavet til Stillehavet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Udbygningen af den 102 år gamle kanal har stået på i ti år, og med et nyt og tredje spor, der er bredere end de to gamle, er der nu plads til, at dobbelt så mange skibe kan komme igennem. Dermed undgår skibene den lange sejlads syd om Sydamerika.

- Det er en historisk dag for landet, siger Panamas præsident, Juan Carlos Varela.

Flere statsoverhoveder og udenlandske berømtheder er inviteres til indvielsen. USA, som færdiggjorde projektet i 1914, vil være repræsenteret i form af den amerikanske vicepræsident, Joe Bidens, hustru, Jill Biden, samt den amerikanske ambassadør i Panama.

USA og Kina er de to lande, som hyppigst bruger kanalen, og udvidelsen af den forventes at komme den kommercielle trafik mellem Nordamerika og Asien til stor gavn.

Udvidelsen har stået på siden 2007 og er undervejs blevet to år forsinket. Den har kostet mindst 5,5 milliarder dollar svarende til knap 37 milliarder kroner.

Den nye sejlrende kan håndtere skibe på op til 366 meters længde og 49 meters bredde.

Over én million skibe er sejlet igennem det, der anses som en verdenshistorisk ingeniørbedrift og ændrede skibshandlen med sin rute uden om Sydamerikas sydspids.

Fem procent af al verdenshandel til søs sejler stadig igennem smutvejen.

/ritzau/