Kinesisk shitstorm tvinger Apple til at droppe omstridt politi-app

Hongkong-demonstranterne mister et af deres vigtigste våben. Det står klart, efter at hård kinesisk kritik har fået Apple til at fjerne en app, der viser politibetjentenes aktuelle tilstedeværelse i Hongkongs gader, fra App-store.

Sådan bruger Hongkong-demonstranter appen HKmap.live til at følge politiets bevægelser i Hongkong. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix

Først sagde Apple nej til at lægge en nyudviklet app ud i App-store, efterfølgende fortrød selskabet, og nu har Apple så pludseligt fjernet en omstridt app, der viser, hvor Hongkong-politiet aktuelt befinder sig på gaderne i det uroramte selvstyreområde.

Dermed er det foreløbige punktum sat i en sag, som på få dage var ved at udvikle sig til en regulær krise for den amerikanske tech-gigant Apple, der står bag den populære App-store.

Kernen i sagen er appen HKmap.Live – en app, som ukendte Hongkong-borgere har udviklet, og som via borgeres egne indtastninger, skabte et fuldstændigt overblik over, hvor politiet aktuelt var til stede i Hongkong.

Frem til forrige lørdag sagde Apple nej til at lægge appen i App-store, men fortrød, hvorefter appen på få dage blev hentet af flere end 10.000 borgere. Nu er den så trukket tilbage fra App-store efter hård kinesisk kritik og slet skjulte trusler fra både myndigheder og kinesiske borgere.

Et vigtigt værktøj

For demonstranterne, der igennem snart mange måneder har kæmpet mod en stadig hårdere kinesisk indflydelse i den tidligere britiske kronkoloni, var HKmap.Live på få dage blevet et afgørende redskab til at undgå politiets forsøg på at hindre nye demonstrationer.

Gennem appen kunne demonstranterne ikke kun se, hvor politiets styrker var placeret, men også finde nye ruter til de lokaliteter, hvor de planlagde demonstrationer.

Appen blev hurtigt et hadeobjekt blandt Hongkong-myndighederne, samt mange tusinde kinesiske borgere, som via sociale medier gik til angreb på Apple for at have distribueret appen.

De seneste dage har blandt andet avisen People’s Daily, som er et talerør for Kinas kommunistparti, kritiseret Apple for selskabets medvirken til at distribuere appen. Avisen har i ledere advaret Apple om, at det kinesiske folk ikke vil acceptere Apples distribution af en app, som »kriminelle« benytter til at lave ballade i Hongkong.

Apple har ikke villet svare på kritikken, som har været ved at udvikle sig til en regulær shitstorm på den populære sociale platform Weibo.