Kinesisk pige renset for mordanklager

De kinesiske myndigheder har brugt måneder på at forberede sig til den følsomme 20-årsdag for urolighederne på Tiananmen. Men en 21-årig pige kom i vejen. Nu håber myndighederne, at de har lagt låg på sagen.

Deng Yujiao er her fanget på hospitalet i Badong efter at være blevet overfaldet af en embedsmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Getty/AFP

BEIJING: Det var selvforsvar. Ikke mord. Og nu er sagen lukket, siger politiet.

På torsdag er det 20-årsdagen for demonstrationerne på Tiananmen-pladsen i Beijing, der kostede flere hundrede – måske tusindvis af personer livet. Det følsomme jubilæum har de seneste måneder fået de kinesiske myndigheder til at slå ned på kritik og social uro over hele landet.

Men sagen om den 21-årige kvinde, Deng Yujiao, er alligevel blevet en af de senere års største sociale bevægelser i Kina. Både udenlandske observatører og kinesiske kritikere er enige om, at sagen er kommet på et uheldigt tidspunkt for det kinesiske styre, der har fået uventede problemer.

For tre uger siden blev Deng Yujiao fængslet og anklaget for at have dræbt en lokal embedsmand, der forsøgte at voldtage hende. Hun fik hurtigt titusinder af tilhængere over hele landet – fra almindelige borgere over aktivister til advokater og fortalere for menneskerettigheder.

I søndags kunne det officielle nyhedsbureau Xinhua så fortælle, at politiet har gennemført en »grundig« efterforskning af sagen, og at de har droppet anklagerne. Konklusionen er, at Deng Yujiao dræbte den 44-årige Deng Guida i selvforsvar, da han forsøgte at voldtage hende. Dermed håber myndighederne at have lagt låg på sagen.

Anholdelser og husarrest
De seneste måneder har centralregeringen forberedt sig på 4. juni, for eksempel ved at censurere omtalen af Deng Yujiao.

I sidste uge forbød Kinas Kommunistparti landets medier at omtale om sagen, og de seneste dage er flere blogs, artikler og ikke mindst de populære diskussionsfora blevet censureret, så man ikke kan læse om Deng Yujiao.

Siden december har myndighederne også lukket tusinder af hjemmesider. De fleste havde pornografisk indhold, men kritiske blogs er også blevet lukket, ligesom man siden maj heller ikke kan få adgang til Googles blogger.com.

Flere prominente aktivister er på det seneste også blevet anholdt og ført ud af Beijing, som det også skete under sidste års Olympiske Lege.

Kritikere er også blevet sat i husarrest, blandt andre den 40-årige Zhang Shijun, der var soldat i 1989 og med til at rydde Tiananmen-pladsen i Beijing.

I begyndelsen af året skrev han et åbent brev til præsident Hu Jintao. Her fortalte han om de ting, han som 18-årig var med til at gøre dengang i Beijing. Hvordan hans militærenhed ankom til pladsen 3. juni, og hvordan sten og mursten fløj om ørerne på soldaterne, der ifølge Zhang Shijun affyrede deres våben over hovederne på demonstranterne. Han siger selv, at han dog ikke var med til det endelige opgør, hvor pladsen blev ryddet.

I dag er Zhang Shijun en af de stærkeste kritikere af begivenhederne i 1989. Men da brevet blev offentliggjort, blev han om natten hentet af civilklædt politi og har siddet i fængsel eller husarrest siden.