Kinesisk milliardær bliver smidt ud af Australien

Den kinesiske milliardær og donor Huang Xiangmo har fået annulleret sin permanente opholdstilladelse i Australien. Tilsyneladende fordi han har for tætte forbindelser til Kina.

Sydney. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVEN SAPHORE

Australien minder om en »kæmpe baby«. Sådan lød det vredt fra den kinesiske forretningsmand og millardær Huang Xiangmo, efter at han har fået annulleret sin permanente opholdstilladelse i Australien.

Beslutningen blev truffet af Australiens udenrigsministerium, mens Huang Xiangmo var i udlandet, og Huang Xiangmo kan derfor ikke vende tilbage til Australien, skriver australske ABC News.

Baggrunden er, at han har tætte forbindelser til den kinesiske regering.

»Tre generationer af min familie har boet i Australien i de seneste syv år,« siger milliardæren om beslutningen til det kinesisk statsejede magasin Global Times:

»Ud over mig selv er alle i min familie australske statsborgere. Australien er deres hjem.«

Huang Xiangmo har længe gjort sig bemærket i australsk politik – især fordi han siden 2012 har doneret store beløb til Australiens to største politiske partier.

Den indflydelsesrige kinesiske milliardær er flere gange blevet set i selskab med højtstående australske politikere og endda den tidligere premierminister Malcom Turnbull, skriver CNN. Og de politikere, der har været allertættest på Huang, er ofte blevet kritiseret for forbindelsen.

Det gælder for eksempel Sam Dastyari, der er medlem af det australske Labour-parti, og som i 2017 blev tvunget til at træde tilbage som senator. I australske medier lød det, at han advarede Huang Xiangmo om, at den australske efterretningstjeneste aflyttede hans telefon.

I interviewet med Global Times afviser Huang Xiangmo, at hans forbindelser til den kinesiske regering skulle have noget at gøre med donationerne og forholdet til australske politikere. Han kalder Australiens beslutning for »latterlig«.

»Mine ord og handlinger er fuldstændigt i overensstemmelse med Australiens udenrigspolitik og love,« siger Huang Xiangmo i interviewet.

»Hvad jeg ikke havde forventet var, at et system, som bryster sig af demokrati og frihedsrettigheder, ville tillade efterretningstjenester at straffe indbyggere med grundløse beskyldninger.«

Huang Xiangmo har gennem sine virksomheder doneret omtrent to millioner dollar til politiske kampagner siden 2012, skriver ABC News. Nu, da han tilsyneladende er nægtet indgang til Australien på baggrund af donationerne, har Huang Xiangmo derfor bedt politikerne om at betale pengene tilbage.

»Hvis mine donationer bliver anset for upassende af de politiske partier eller politiske figurer, der har modtaget dem, vil jeg foreslå, at de betaler det donerede beløb tilbage – uden renter,« skrev milliardæren i sidste uge i en pressemeddelelse.

»Pengene vil derefter blive doneret til australske velgørenhedsorganisationer,« skrev han ifølge ABC News.