Kinesisk havfruekunstner i husarrest

Politiet i Beijing har sat Kinas mest kendte kunstner, Ai Weiwei, under husarrest. Samtidig advarer Beijing alle europæiske lande om, at deltage i ceremonien ved Nobels Fredspris.

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOERG KOCH

BEIJING: Det var lidt over middag, da Ai Weiwei fik besøg af politiet i hans atelier og bolig, der ligger i den nordvestlige del af Beijing.

»Jeg er i husarrest nu, og der er politi udenfor,« siger Ai Weiwei over telefonen.

Den 53-årige kunstner er netop vendt hjem fra Storbritannien, hvor han indviede sin store udstilling i Turbinehallen på Tate Modern. Det var også Ai, der lavede afløseren for Den Lille Havfrue, da han hun var udlånt til Verdensudstillingen i Shanghai.

Ai Weiwei er ikke alene en af Kinas mest fremtrædende kunstnere, han er også en af de skarpeste kritikere af regeringen i Beijing. Og nu er de måske begyndt at slå tilbage.

Ai Weiwei har også et studie i Shanghai, som han selv har designet. Tidligere på ugen fortalte de lokale myndigheder, at de ville rage den mere end fem millioner kroner dyre bygning ned. Selvom studiet ifølge Ai er bygget efter loven og med alle de rigtige tilladelser.

»Det er på grund af studiet, at jeg er i husarrest,« siger Ai Weiwei, der også var med til at tegne det nationale stadion, Fuglereden, der blev brugt under De Olympiske Lege. For som en sidste protest mod beslutningen ville han have holdt en stor happening på søndag. Den ville have tiltrukket hundreder af tilhængere og både udenlandske og indenlandske medier.

Men på grund af Liu Xiaobos Nobelpris, som Beijing har protesteret kraftigt i mod, er myndighederne begyndt på en kampagne, hvor de slår ned på enhver form for social uro og protester. Politiet over hele Kina har slået ned på advokater, aktivister og religiøse ledere. Endda i et omfang, der er større end før OL i 2008, viser en rapport fra sidste uge, der er lavet af organisationen Human Rights in China.

I går sendte den kinesiske ambassade i Oslo et brev til andre landes ambassader i den norske hovedstad. Her advarede kineserne om, at man deltog i ceremonien for Liu Xiaobo i december.

På en pressekonference for få timer siden advarede viceudenrigsminister Cui Tiankai om, det ville få »konsekvenser« for de europæiske lande, der vil deltage i ceremonien.