Kinesisk fly spotter »hvide genstande« - isbryder er på vej

Besætningen på et kinesisk fly har set »hvide og firkantede« ting i havet, som bliver betegnet som »mistænkelige genstande.«

På kortet ses de områder i Det Indiske Ocean, hvor der ledes efter det forsvundne fly i løbet af mandagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMSA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genstandene flyder rundt i den sydlige del af Det Indiske Ocean - omkring 2.500 kilometer sydvest for australske Perth, hvor myndighederne har fokuseret eftersøgningen af MH370.

Det kinesiske fly er et af to fragtskibe, der deltager i eftersøgningen i Det Indiske Ocean efter det forsvundne malayiske fly, som forsvandt sporløst 8. marts på vej til Beijing. Samtidig er den kinesiske isbryder 'Xuelong' på vej tilområdet.

Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

For nogle dage siden tog kinesiske satellitter billeder af noget, som kunne være vragdele. Det er tilsyneladende dem, som flyet har fået øje på, og nu sættes alle kræfter ind på at finde ud af, hvorvidt de mystiske genstande stammer fra flight 370.

En storstilet eftersøgning med fly, helikoptere og skibe fra 26 lande har hele weekenden ledt efter mulige vragrester fra flyet i et område af Det Indiske Ocean, der er dobbelt så stort som Danmark.

Flight 370 forsvandt pludselig 8. marts, da det var på vej fra Kuala Lumpur til Beijing med 339 mennesker om bord.

Eftersøgningen hæmmes af dårligt vejr, og nu skulle en cyklon være på vej til området.

Lørdag forlød det, at Kina havde modtaget satellitbilleder, som muligvis kunne vise vragrester fra det forsvundne fly. Genstandene, som kineserne har opdaget, skulle befinde sig 120 kilometer fra det havområde, hvor australierne tidligere har set noget, der kunne stamme fra flyet. Også franske satellitter har vist genstande, der har vakt mistank om vragrester.

En reporter om bord på det kinesiske fly fortæller, at eftersøgningsmandskabet har set 'to forholdsvis store genstande flyde mellem mange små hvide spredt inden for en radius af adskillige kilometer.'

De australske marinemyndigheder AMSA bekræfter på Twitter, at de er blevet underrettet om genstandene, og at man nu vil forsøge at lokalisere dem.

Det kinesiske fly er et af to, som det kinesiske militær stiller til rådighed i eftersøgningen efter mulige spor efter flight 370 i det afsides beliggende område i Det Indiske Ocean.

Flyet, en Boeing 777-200er-fly fra Malaysia Airlines, havde 227 passagerer og 12 besætningsmedlemmer om bord, da det 8. marts pludselig forsvandt sporløst på vej fra Kuala Lumpur til Beijing.

Siden har teorierne om årsagen til flyets forsvinden været mange, men i sidste uge viste statellitfotos spor af mulige vragdele i Det Indiske Ocean. Siden har eftersøgningen været koncentreret om området sydvest for den australske by Perth.

I alt ti fly deltager i øjeblikket i eftersøgningen.

Som endnu et tegn på, at eftersøgningen af vragdele meget vel snart kan være slut, er den amerikanske flåde i færd med at få sin sorte boks-detektor fløjet til området.

- Hvis man finder vragdele, vil vi være i stand til at reagere så hurtigt som muligt, da batteritiden på den sorte boks’ sporingsudstyr er begrænset, siger flådeofficer Chris Budde ifølge Reuters.