Kineserne gør klar til mødet med Obama, Merkel og Putin

700.000 frivillige og udgifter for milliarder er en del af den kinesiske opskrift på et succesfuldt G20-topmøde. Kina er for første gang vært for de største økonomiers klub og vil føre sig frem som en leder.

Intet er overladt til tilfældighederne i den kinesiske storby Hangzhou i disse dage. Byen, der har omkring syv millioner indbyggere og ligger et par hundrede kilometer fra Kinas største by, Shanghai, skal være vært for det prestigefulde G20-topmøde, og myndighederne har ryddet op og fjernet både uønsket snavs og uønskede mennesker fra gaderne. Kina vil gerne fremstå som en værdig, global leder. Foto: Aly Song/Scanpix Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Statsledere fra klodens tyve største økonomier ankommer i weekenden til den kinesiske storby Hangzhou. Kina har formandskabet i gruppen af G20-lande, og med den titel følger værtskabet for den årlige sammenkomst.

Det er første gang, at den kinesiske ledelse skal sidde for bordenden i det regi. Og hvad politiske topmøder angår er begivenheden den største af sin slags på kinesisk jord nogensinde. Så for præsident Xi Jinping og resten af den kinesiske ledelse er det ikke bare et spørgsmål om at facilitere en række møder og få taget det obligatoriske fælles­billede. Det er en kærkommen mulighed for at sole sig i den prestige, der følger med værtsrollen, og for at vise landets egen befolkning, at Kina anno 2016 er en global leder.

For ganske vist er Kina med i internationale organisationer som verdenshandelsorganisationen WTO, Den internationale valutafond (IMF) og Verdensbanken. Men set fra Beijing er de eksisterende institutioner styret af USA og Europa, der nødigt afgiver indflydelse til udviklingslande på vej frem. Som et modtræk har Kina forsøgt at skabe globale alternativer. Både på egen hånd og i fællesskab med andre nationer.

Forbudte emner

Resultaterne har været blandede. Forsøget på at danne en slagkraftig enhed sammen med Brasilien, Rusland og Indien i form af BRIK-samarbejdet er der ikke længere mange, som tror på. Større succes har Kina haft med deres egne initiativer, der blandt andet tæller en kinesisk ledet udviklingsbank med over 50 medlemslande.

Men med G20-formandskabet har Kina fået serveret muligheden for at sætte dagsordenen i et allerede eksisterende forum. I stedet for at skulle bygge rammerne op fra bunden kan Xi Jinping for en gangs skyld tage teten fra de rigeste nationer. Hans regering har meldt klart ud at møderne søndag og mandag skal fokusere på at sætte skub i den globale vækst og fremme frihandel.

Det er endnu ikke blevet offentliggjort, hvilke nye initiativer værterne vil præsentere. Til gengæld har det kinesiske udenrigsministerium gjort meget ud af at understrege, at topmødet ikke skal bruges til at diskutere bestemte emner.

Det gælder for eksempel situationen i Det Sydkinesiske Hav, hvor en international domstol i forsommeren slog fast, at Kinas enorme territoriale krav er i strid med FNs havretskonvention. Kina har nægtet at anerkende dommen på trods af at have underskrevet konventionen.

Det stiller den kinesiske ledelse i et uheldigt lys op til G20-mødet, hvor Kina netop gerne vil fremstå som en ansvarlig international stormagt. Derfor frygter kineserne, at lande som Japan og USA vil bringe emnet på banen for at underminere Kinas troværdighed og afspore det kinesiske prestigeprojekt.

Smidt ud af byen

At Kina har sat ambitionsniveauet højt, vidner de sidste mange måneders aktiviteter i værtsbyen Hangzhou om. Millionbyen, der er provinshovedstad i Zhejiang-provinsen, har investeret enorme beløb forud for topmødet. Forberedelserne har været i gang længe og tæller et hav af infrastrukturprojekter. Samtidig er fabrikker i flere provinser blevet midlertidig lukket for at sikre bedre luft­kvalitet, så de udenlandske gæster ikke lander i en sump af smog. Gaderne burde også være renere end normalt. Det sørger et forbud mod at spytte eller smide affald på offentlige steder for.

Over 700.000 frivillige – svarende til hver tiende indbygger – er blevet mobiliseret. De skal hjælpe til og være med til at sikre ro og orden i gaderne. Offentligt ansatte er blevet sendt på ferie, og migrantarbejdere er blevet bedt om rejse ud af byen. I de to dage, mødet finder sted, vil store dele af Hangzhou være i noget nær undtagelsestilstand.

Så selv om der er tradition for, at G20-deltagerne bliver mødt af demonstrationer, vil det ikke være tilfældet denne gang. Kendte systemkritikere både i og uden for provinsen er blevet sat i husarrest eller har fået besked på ikke at forsøge at lave ballade.

Mødet er årets vigtigste begivenhed i Kina. Det er ikke en folkelig størrelse, men en scene, hvorfra Xi Jinping kan markere Kinas internationale indflydelse.