Kinesere skyder snevejret ind

I Beijing laver myndighederne snevejr. Men er det en god idé, når man forsøger at kontrollere vejret?

Danskerne elsker at tale om vejr og vind. Sådan er det ikke i Kina. Her vil de fleste kinesere se mærkelige ud, hvis man begynder en samtale med at konkludere noget så åbenlyst, som at det vel nok er koldt i dag. Man sludrer normalt ikke om vejret som i Danmark.

Undtagen lige nu. I de seneste uger er vejret blevet det helt store samtaleemne, for vinteren er kommet usædvanligt tidligt til Beijing og det nordlige Kina, der allerede er blevet hærget af to store snestorme.

Men det er ikke vejrguderne, der har fået det til at sne. Det er derimod »Beijings Meteorologiske Bureau«. Eller rettere »Beijing Bys Kontor for Vejrmodifikation«, som det hedder i en lidt mere mundret oversættelse fra kinesisk.

Det begyndte en søndag

Men er det en god idé, at myndighederne forsøger at kontrollere vejret, spørger kineserne.

Det begyndte søndag den 1. november, da den første snestorm ramte Beijing og det nordlige Kina. Ifølge en artikel på Sina.com kom sneen mere end en måned tidligere end sidste år. Ikke nok med det. Det var også den kraftigste snestorm siden 1987.

Det skyldes ifølge flere statslige medier, at ansatte fra vejrkontoret brugte artilleri til at fyre 186 projektiler op i skyerne over især Beijing, hvor de eksploderede og spredte sølvjodid i luften, som ifølge vejrkontoret fik det til at sne.

»Vi vil bruge enhver lejlighed til at lave kunstig nedbør, fordi Beijing er truet af tørke,« sagde Zhang Qiang, der er direktør for vejrkontoret, til det officielle nyhedsbureau Xinhua.

Beijing og de nordlige provinser er i forvejen tørre områder, men de senere år er vandforbruget også steget, og det har forværret krisen.

Rekordagtigt snefald

Den 11. november sneede det så igen. I Shijiazhuang, en by med ti mio. indbyggere ca. 300 km fra Beijing, faldt der over en halv meter sne. Så meget er ikke faldet i over 50 år. Sådan var det i flere andre provinser.

Det var ikke alle steder, at man havde brugt kemikalier til at forstærke snefaldet, men det gjorde man i Beijing.

Resultatet for begge snestorme var generelt det samme. Kaos. Beijings internationale lufthavn blev lukket i timevis, og alle afgange blev en del forsinkede. Som flere andre lufthavne i Nordkina. Busser, tog og biler stod også stille eller sneglede sig af sted - også ved to af de store motorveje i Beijing, hvor hundredtusinder af biler blev fanget i køer. I nogle af de nordlige provinser blev folk nødt til at gå på arbejde - på fortove, der ikke var ryddede for sne og is, og hvor træernes grene knækkede under vægten fra sneen.

»Hvorfor gav de ikke offentligheden en advarsel før snevejret? Hvorfor var der ingen, som informerede de relevante myndigheder, for eksempel dem, der har ansvar for trafikken, så de kunne forberede sig?« skriver en internetbruger på Tianya, - et af de mest populære fora i Kina, hvor den offentlige debat især foregår på nettet.

Ud over de voldsomme gener i trafik og dagligdag har de seneste ugers snestorme også kostet 40 mennesker livet. Fire af dem var elever på en skole, hvor taget kollapsede. Nogle af de tørkelagte byer får vandforsyninger med lastbiler, og de har også haft svært ved at nå frem.

Kemikaliernes rolle

Der er heller ingen, som ved, hvor meget kemikalierne kan lave om på deroppe i luften. Det er Xiao Gang, en professor i meteorologi, citeret for at sige i flere medier. Samtidig kan nedbøren måske også være godt for Beijing. Men når det hele falder her, er der ikke mere tilbage til de andre og lige så tørlagte områder.

Samtidig er det slet ikke myndighedernes opgave at lave om på vejret:

»Hvis man gør grin med naturen, så vil den også gøre grin med dig. Det, Kina har gjort mod naturen i de seneste år, bliver vi nødt til at betale tilbage før eller siden,« skriver en anden internetbruger på Tianya.