Kinesere på jagt efter ammemødre

Mælkeskandalen vokser stadig, og presset på regeringen stiger. Nu er 53.000 børn blevet syge af det forurenede mælkepulver, og ammende kvinder kan gøre en god forretning.

Forældre venter på at komme ind og få undersøgt deres syge børn på et hospital i byen Shenzhen i det sydlige Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cheng Jiang

Lej en ko. Eller tag på indkøbstur til Hong Kong og køb mælkepulver. Eller ring til et bureau, der organiserer ammemødre. De kinesiske forældre er blevet bange, og de tør ikke længere at give deres børn pulvermælk. Derfor tager de nu alternative metoder i brug.

For skandalen fortsætter med at vokse, og centralregering er kommet under massivt pres. Men det er især Li Changjiang, der er blevet voldsomt upopulær blandt kineserne. Han er direktør for det bureau, som har ansvaret for fødevaresikkerheden i Kina. Sent mandag aften kunne det officielle nyhedsbureau Xinhua så overraskende meddele, at han træder tilbage. Artiklen nævner ikke, om han er blevet fyret eller er trådt frivilligt tilbage. Kun at det er sket med regeringens accept.

Antallet af syge børn er nu steget til næsten 53.000. Af dem er 13.000 indlagt på hospitalet med alvorlige problemer. Og fire er døde af at drikke mælkepulveret fra Sanlu mejeriet, der var forurenet med melamin. Det er et kemikalie, som normalt bruges i lim og plastik.

Premierminister Wen Jiabao har også undskyldt for skandalen. Han har lovet at reformere mejeri-sektoren og kontrollen af fødevarer. Men kineserne er skeptiske. Der bliver stadigt flere syge børn. Og mandag blev der fundet endnu et produkt – mælkesukker – med melamin. I alt har 22 mejerier trukket en lang række af deres produkter tilbage, og de færreste forældre har lyst til at give deres børn mælkepulver.

Derfor er ammer igen ved at blive populære i Kina.

»Mange er bekymrede over alle problemerne med mælk og mælkepulver,« fortæller Tian fra Beijing, der selv har en seks måneder gammel baby. Tian har lagt en annonce på internettet, hvor hun tilbyder sig selv som amme. De seneste dage er der dukket utallige af den slags annoncer op på internettet.

»Det er ikke fordi jeg vil tjene en masse penge på det. Men jeg kan stadig amme og har masser af mælk,« siger Tian, der vil have 1.800 yuan om måneden. Det er cirka 1.350 kroner. Og det er en rimelig pris, mener Tian, for andre tager langt mere.

En artikel fra Jingbaowang fortæller om en slags hjemmeservice-virksomhed i Guangdong, der også organiserer ammemødre. Virksomhedens human ressource manager, Ai Xiaoxiong, siger i artiklen, at efterspørgslen er steget dramatisk de seneste dage. Hele sidste år fik de 20 opringninger om ammemødre. Men alene søndag modtog de 60 opkald, og mødrene kan nu tjene helt op mod 15.000 kroner om måneden. Sidste år kunne de højest tjene cirka 4.500 kroner om måneden.

Det er mere normalt at bruge ammer i det sydlige Kina, som eksempelvis Guangdong, end det er i den nordlige del af landet. Som her i Beijing. Bei Qi Husholdningsservice siger selv, at de er de første i Beijing, som tilbyder den nye service. De begyndte at reklamere for fire dage siden, og har indtil videre kun fået cirka otte opringninger.

»Vi har kun tre ammemødre, for vi er først begyndt at organisere det. Men jeg tror, at markedet er der,« siger Lin, der er direktør i firmaet.

»Vi fik en opringning fra en mand, der blot ville forhøre sig. Men han var bekymret for, hvad naboerne ville sige. Og det er nøglen til det. For amme ses som et levn fra gamle tider,« siger Lin.

Men det er langt fra alle de bekymrede forældre, der har råd til en af de dyre ammer. Eller til at købe det dyre, importerede mælkepulver. En mand fra Guyiang har lejet en ko hos en lokal bondemand. Tre gange om dagen kommer han ud og malker koen, for at få frisk mælk, skriver Qingdao Huanqiuwang.

De skriver også, at et rejsebureau i Shenzhen er begyndt at arrangere en-dags ture til Hong Kong med sloganet »En dag til at købe mælkepulver«. I følge artiklen er antallet af turister fra Kina til Hong Kong steget med 30 procent den seneste uge.