Kinesere glade for Googles trussel mod dem

Bravo, lyder det på det kinesiske internet, efter Google truer med at lukke i Kina for at undgå censur.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Google vil ikke længere hjælpe de kinesiske myndigheder med at censurere internettet i Kina. Den amerikanske virksomhed truer med at trække sig ud af landet og lukke sin kinesiske søgemaskine.

Googles protest gav en voldsom debat på det kinesiske internet i går, selv om langt de fleste artikler og debatindlæg hurtigt blev censureret og slettet. For Googles overvejelser har fået kritikerne til at klappe i hænderne.

»Bravo for Googles modstand!,« skrev en bruger på et diskussionsfora på internettet. Det er her, at langt det meste af den offentlige debat foregår i Kina.

»Det her er en kulturrevolution,« skrev en anden bruger, der også var vred over myndighedernes censur af internettet og ytringsfriheden.

Et par håndfulde kinesere gik endda forbi Googles hovedkvarter i det nordlige Beijing. Her markerede de søgemaskinens snarlige død ved at lægge blomsterbuketter foran indgangen. Og ved at bukke dybt og respektfuldt foran det regnbuefarvede logo.

Den kendte kunstner Ai Weiwei, der er en af den kinesiske regerings mest fremtrædende og markante kritikere, var også godt tilfreds med Googles voldsomme protest.

»De seneste år har Google haft voldsomme problemer med regeringens censur, og pludselig kan de se, at deres email-service også bliver truet af teknologi, der er udviklet i Kina,« siger Ai Weiwei, der i Danmark nok er mest kendt for at skulle lave afløseren for Den Lille Havfrue, når hun skal vises frem på Verdensudstillingen i Shanghai.

Privat tænkeri

Den kinesiske regering bruger også en lang række redskaber til at finde ud af, hvad dissidenter og kritikere tænker helt privat, og mange af dem tænker ikke meget over sikkerheden, mener Ai. Og hele regeringens censur går imod de grundlæggende værdier for internettet, hvor man har friheden til at kommunikere og ytre sig, siger Ai Weiwei.

»Derfor er det godt, at et selskab som Google tager så principiel en beslutning. Det er nødvendigt,« siger Ai Weiwei.

Han bruger selv internettet til at kritisere Kinas regering. I går skrev han også flittigt på Twitter, hvor han og andre kinesere diskuterede censuren og Google under mærket #Googlecn.

Men når man tænker på, at der i juni var 338 millioner kinesiske brugere af internettet, så var der ikke mange kommentarer på Twitter. Det skyldes, at det kun er teknisk snilde personer som Ai Weiwei, der forstår at gå uden om censuren.

For den er blevet strammere over det seneste år. Der er blevet lukket for adgangen til for eksempel Youtube, Myspace og Facebook. I denne uge endda også for imdb.com, der er en populær hjemmeside med filmanmeldelser.

Nogle kritikere, som for eksempel amerikanske Human Rights in China, mener, at sagen om Google sender en kraftig advarsel til andre virksomheder, der laver forretninger i Kina.

Nogle analytikere mener, at det vil skade tilliden til Kina og det kinesiske marked, hvis Google vælger at lukke sin kinesiske forretning.

Andre er dog skeptiske.

»Kina er et stort marked, så det er Google, som kommer til at lide det største tab,« siger He Weiwen, der er professor og vicedirektør for University of International Business and Economics i Beijing.

»Hvis Google forlader Kina, så er det kun midlertidigt. De skal nok komme tilbage,« siger He Weiwen.