Kinas stjerner rager op på topmøde

Basketstjernen Yao Ming, skuespilleren Jackie Chan og Nobel-prisvinderen Mo Yan er alle delegerede ved årets vigtigste møde i Kina. Men Maos barnebarn stjæler også billedet – ufrivilligt.

Den tidligere stjerne i amerikansk basketball, Yao Ming, var med sine 2,29 meter på mere end en facon på toppen, da han forleden krydsede Den Himmelske Fredsplads med kurs mod Folkets Store Hal, hvor »De to møder« (CPPCC) henover de kommende 14 dage løber af stabelen. Foto: Diego Azubel/EPA Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Mao Zedong, Folkerepublikkens første leder, var om nogen arkitekten bag de politiske møder, der i disse dage finder sted i Beijing. Årets vigtigste politiske begivenhed er startet i form af nationalkongressen og den rådgivende forsamling med det kringlede, engelske navn Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC). Kineserne kalder kort og godt de to sammenkomster for »De to møder«.

Maos barnebarn, Mao Xinyu, er igen i år blandt de delegerede i CPPCC. Og også denne gang er hans deltagelse beviset på, at det ikke altid er nemt at hedde Mao til efternavn i nutidens Kina. For under »De to møder« har kinesiske medier i højere grad end ellers mulighed for at udføre den journalistiske disciplin, der handler om at skaffe flest mulige kommentarer fra kendisser.

I Kina er toppolitikere og andre kendte ansigter sjældent tilgængelige. Derfor er lejligheden et tilløbsstykke for kinesiske journalister, der står på spring foran Folkets Store Hal væbnet med diktafoner og kameraudstyr. Blandt de mest populære mål i år er den tidligere NBA-basketballstjerne, Yao Ming, og sidste års vinder af Nobels Litteraturpris, Mo Yan.

Uheldigt barnebarn

Og så selvfølgelig Maos barnebarn, Mao Xinyu. At han er i søgelyset som interviewoffer skyldes ikke kun hans familiebaggrund, men også den kendsgerning, at han har det med at komme galt af sted. For et par år tilbage blev han så rundtosset af de mange spørgsmål og anmassende journalister, at han glemte, hvor på Den Himmelske Fredsplads hans bil holdt parkeret. Til stor morskab for store dele af Kinas nyhedshungrende internetsamfund.

I Kinas livlige blogsfære, der tæller flere hundrede millioner brugere, er de rige og kendte et yndet mål for spidse kommentarer. Internetcensuren sætter sine begrænsninger, men kreativiteten er stor, og kun ledelsen i den øverste top af Kommunistpartiet er skærmet helt af fra kritik. Den kategori falder Mao Xinyu ikke i. Tværtimod får han ekstra mange bemærkninger. Ofte med laveste fællesnævner som udgangspunkt. Hans udseende og grimme håndskrift er et tilbagevendende tema.

Da Mao Xinyu som 39-årig blev udnævnt til landets yngste generalmajor i Folkets Befrielseshær, fik de mange netizens igen noget at skrive om. Det blev mere end antydet, at efternavnet Mao var den primære årsag til den nye titel. Denne gang har Mao Xinyu gjort sig uheldigt bemærket i flere omgange. Senest havde han mere end svært ved at svare på spørgsmål om landets boligsituation og sundhedsreformer.

Kinesiske statsmedier er pålagt at skrive om den to uger lange begivenhed, men kontrollen med indholdet af den politiske dagsorden er streng. Dertil kommer, at de vigtigste beslutninger i forvejen er klappet af på højeste niveau i Kommunistpartiet. Så skal der sælges aviser eller tiltrækkes seere, er personhistorierne det bedste middel. Samtidig er de kinesiske propagandamyndigheder interesserede i at fremhæve, hvordan nogle af landets mest ansete skuespillere og sportsstjerner deltager i den politiske proces.

Men hvis tanken var, at de mange kendisser ville styrke den politiske elites popularitet i befolkningen, er spørgsmålet, hvor vellykket den strategi har været. Eller som kinaekspert ved Sidney Universitet Kerry Brown tørt bemærker på China Policy Institute Blog: »Med en medlemsskare som denne er det ingen overraskelse, at kongressen bliver behandlet mere som et teater end en lovgivende forsamling.«

Den såkaldte teaterforestilling begyndte allerede inden, møderne startede sidste weekend. Skuespilleren Jackie Chan, der er blandt de delegerede i CPPCC, blev kort forinden set køre rundt i Beijing i en bil på militærnummerplader. Kung fu-specialisten, der ellers har en stor stjerne i den kinesiske befolkning, blev efterfølgende kritiseret vidt og bredt på blogs og sociale medier. Koblingen mellem politisk indflydelse og særlige privilegier blev hurtigt trukket frem. Jackie Chan ejer en gigantisk lejlighed i hjertet af Beijing, men hans formue kommer næppe i nærheden af de rigeste delegerede. Ifølge Hurun Global Rich List er 83 af de delegerede gode for mindst en milliard dollar. En femtedel flere end sidste år. Til sammenligning er der ikke en eneste dollarmilliardær i Repræsentanternes Hus eller Senatet i Washington.

De rige og kendte har endnu en uges politiske møder foran sig, før seancen i Beijing slutter 17. marts. Det er en hel uge mere for de kinesiske journalister til at fange Mao Xinyu i nye komiske situationer.