Kinas præsidentsøn i afrikansk korruptionssag

Der er store problemer med korruption i Kina. Og nu er præsident Hu Jintaos egen søn blevet hovedperson i en sag om bestikkelse i Afrika.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Namibia er ved at undersøge en kinesisk virksomhed, der er indblandet i en sag om korruption for op mod 70 millioner kroner. Tre personer – to namibiere og en kineser – er allerede blevet anholdt.

Og nu vil myndighederne gerne afhøre Hu Haifeng, skriver blandt andre avisen The Namibian. Men han er ikke bare en almindelig forretningsmand. Hans far hedder Hu Jintao og er Kinas præsident.

Den 38-årige Hu Haifeng var indtil sidste år direktør for den kinesiske virksomhed Nuctech, der står i centrum af sagen. Siden er han blevet forfremmet til at stå i spidsen for Tsinghua Holdings, der med investeringer for over to milliarder kroner har kontrol med Nuctech og en lang række andre virksomheder. Nuctech laver scannere og røntgenudstyr til blandt andet lufthavne. Ifølge virksomhedens egne oplysninger sidder den på 90 procent af markedet i Kina.

Sagen kan gå hen og blive en voldsom politisk ydmygelse for Hu Jintao. For i de senere år er kineserne blevet stadigt mere frustrerede over den udbredte korruption blandt embedsmænd og medlemmer af Kinas Kommunistparti.

Officielt forsøger kommunistpartiet at bekæmpe korruptionen. For eksempel som i sidste uge, hvor Chen Tonghai, der indtil 2007 var formand for Kinas næststørste olieselskab, Sinopec, blev kendt skyldig i korruption for næsten 150 millioner kroner. Han blev dømt til døden.

I sidste uge indledte de kinesiske myndigheder også en undersøgelse af en politimand i Anhui provinsen. Han er anklaget for at have løsladt op mod 10.000 personer mod bestikkelse.

Mundkurv på medier
De kinesiske medier bringer stort set dagligt artikler og indslag om bestikkelse og korruption. Men sjældent hvis det drejer sig om landskendte personer fra den politiske elite. Som Hu Haifeng.

Denne gang har medierne da også fået mundkurv på. Og China Digital Times, der hører under Graduate School of Journalism på University of California, skriver, at Beijing har udstedt et direktiv til alle landets søgemaskiner om, at der ikke må dukke resultater op, hvis man søger på for eksempel »Namibia« eller »Hu Haifeng.«