Kinas præsident skal genvælges, og WhatsApp bliver blokeret

Den populære app WhatsApp er nu ligesom en lang række andre sociale medier også blevet blokeret i Kina. Det sker som en del af regeringens skærpelse af internetsikkerheden frem mod det kommunistiske partis kongres, hvor præsidenten skal genvælges – i næste måned.

WhatsApp er seneste sociale medie, der pludselig ikke fungerer i Kina længere. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WhatsApp har ellers været Facebooks eneste tilladte medie i riget i midten, men i den sidste uges tid har brugerne oplevet massive problemer med at komme på tjenesten. Tirsdag viste en test, at kinesiske brugere af WhatsApp ikke længere kunne sende billeder, videoer og beskeder til folk uden for Kina.

Blokeringen kommer lige op til den kommunistiske partikongres, der bliver holdt hvert femte år.

»I perioden op mod et sådan arrangement, er der ofte flere restriktioner af forskellig art for a sikre, at partikongressen forløber under de mest ideelle forhold og ikke bliver forstyrret,« forklarer Robert Lawence Kuhn, der rådgiver kinesiske ledere og multinationale selskaber, til BBC.

Det kommunistiske parti har fri adgang til at overvåge brugerne på det kinesiske sociale medie, WeChat, som alle kinesere bruger i stedet for Facebook, Twitter og Instagram. Men på den krypterede tjeneste WhatsApp har overvågning ikke været muligt i samme grad.

Derfor har WhatsApp været en oplagt platform for folket til at kunne arrangere protester, være kritiske overfor styret eller dele sjove billeder af præsidenten. Men altså ikke længere.

Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Tumblr, Snapchat, Google, Gmail, The New York Times, Finacial Times, The Wall Street Journal, næsten alle pornosider i det store internet, og mange mange flere tjenester er allerede blokeret i Kina.

Og konstant kommer der flere censureringer til. I summer blev Peter Plys pludselig blokeret på de sociale medier, efter sammenligninger af tegneseriefiguren og Kinas præsident Xi Jinping var blevet delt lidt for ivrigt.

Også kritik af Putin har præsidenten beordret censureret på de kinesiske sociale medier, og den politisk aktive, populære kinesiske blogger, Ren Zhiqiang, der i folkemunde bliver kaldt Kinas Donald Trump, fik blokeret sine sociale profiler med mere en 37 millioner følgere, da han tog bladet fra munden og ytrede:

»Hvornår blev folkets regering til partiets regering?«

Google og Facebook kæmper med censur-kompromisser

Google formåede under den tidligere kinesiske præsident at forhandle sig frem til en plads på det kinesiske marked, men måtte gå med til en søgemaskine, der var voldsomt censureret.

Efter den kinesiske regering havde forsøgt at overvåge flere menneskerettighedsaktivisters e-mails, lukkede Google dog selv ned for deres tilstedeværelse i Kina i 2010. Begrundelsen lød dengang, at regeringens strenge censurering og hackerangreb gjorde det umuligt for Google at fortsætte.

Facebook har været forbudt i Kina siden 2009, men CEO, Mark Zuckerberg, har forsøgt at forhandle med Kina i årevis, og Zuckerberg har endda brugt et år på at lære at tale kinesisk.

En af de måder Facebook har forsøgt at komme tilbage på det kinesiske marked er ved at skabe et værktøj, der automatisk censurerer bestemte opslag i bestemte regioner. Det skrev The New York Times sidste år.

Facebook har dog aldrig bekræftet historien.

Seneste nyt for Facebook er, at den multiinternationale virksomhed har hyret William Shuai til at lede virksomhedens forhandlinger med Kina. Shuai er kineser og har tidligere haft samme stilling hos LinkedIn, hvor tjenesten gik med til regeringens censur for at få en plads i det lukrative milliardmarked.

Så måske er Shuai manden, der endelig kan få kineserne til at nyde godt af Facebook ligesom resten af verden – dog formentlig i en censureret version.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Asien