Kinas præsident lyder som klimaduks i Europa - men hjemme er smoggen en naturlig del af landskabet

Kinas præsident og partichef, Xi Jinping, er i Schweiz, hvor han taler miljøets sag - og understreger vigtigheden af ikke at afvige fra de globale klimaforpligtelser. Hjemme er prisen for økonomiske fremskridt synlig i form af udbredt luftforurening.

I de kinesiske storbyer er smog et tilbagevendende problem. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas præsident og partichef, Xi Jinping, har denne uge sat sig selv i front for kampen mod global opvarmning. Han er på rundtur i Schweiz, hvor han som det første kinesiske statsoverhoved nogensinde talte ved World Economic Forum i Davos.

Siden gik han på talerstolen i FN i Genève. Begge steder var klimaansvarlighed på dagsordenen. Det er afgørende ikke at afvige fra internationale klimaforpligtigelser, understregede han. En slet skjult bemærkning til Donald Trumps politik på området. USAs nye præsident har tidligere kaldt klimaforandringer for et fupnummer opfundet af Kina.

»Mennesket sameksisterer med naturen, hvilket betyder, at enhver skade gjort på naturen, i den sidste ende vil vende tilbage for at hjemsøge mennesket. Vi lægger stort set ikke mærke til naturressourcer som luft, vand, jord og den blå himmel, når vi har dem. Men vi vil ikke være i stand til at overleve uden dem,« lød det fra den kinesiske leder.

»Vi bliver nødt til at bevare harmoni mellem mennesket og naturen og forfølge en bæredygtig udvikling,« fortsatte han. Præsidenten svingede sig også op til at pointere, at grønne bjerge er lige så meget værd som bjerge af guld og sølv. Man ser for sig, at de kinesiske toner blev vel modtaget af FN-etablissementet.

Men for den kinesiske befolkning må det have lydt en anelse skingert. For ganske vist investerer Kina enorme summer i grønne energiformer. Og jo, regeringen har taget et stort skridt ved at forpligte sig internationalt til at begrænse landets CO2-udledning.

Men spørgsmålet er, om man havde noget valg. Der findes næppe nogen sted i verden, der i samme omfang som Kina har gjort skade på miljøet i jagten på økonomisk vækst. En køretur med de topmoderne kinesiske højhastighedstog gennem industrialiserede egne af landet vidner om, hvor langt Kina er kommet ud fra en økonomisk målestok. Prisen er til gengæld nem at få øje på.

Smoggen er blevet en naturlig del af landskabet. Og hvad man ikke kan se er, at jorden og grundvandet nedenunder med stor sandsynlighed også er forurenet. Når den kinesiske regering er slået ind på en mere international, klimavenlig kurs, skyldes det i høj grad de ekstreme miljøproblemer hjemme i Kina.

USA under Barack Obama gik målrettet efter at få Kina skubbet i en mere klimaansvarlig retning. Det pres vil givetvis udeblive med Trump i Det Hvide Hus. Kombineret med en faldende kinesisk vækst kan det blive fristende for toppen af Kommunistpartiet at prioritere industrien frem for miljøet.

Kina står alene for omkring 20 procent af verdens samlede CO2-udledning, hvilket er mere end noget andet land, og derfor har den kinesiske støtte til Paris-aftalen enorm betydning for, hvorvidt effekten vil kunne ses på globalt plan. Den del må Xi Jinping gerne slå sig på brystet over.

Men så længe store dele af Kina jævnligt ligner noget fra en postapokalyptisk B-film, klinger det hult at turnere med en prædike om ikke at sætte materiel velstand over miljøhensyn.