Kinas miljøproblemer koster dyrt

OECD advarer i en ny rapport om, at Kinas indsats på miljøområdet langtfra er tilstrækkelig. Foruden tabet af menneskeliv skader den massive forurening også den boomende kinesiske økonomi. Det hæmmer produktiviteten og skaber social uro.

<a href=' http://images.bm4.metropol.dk//278/278060/278060_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> Fold sammen
Læs mere

Kinas store miljøproblemer har gjort mange kinesere så syge, at de ikke kan arbejde, og det vil på sigt skade produktiviteten og hæmme den økonomiske vækst.

Sådan lød advarslen fra den Paris-baserede tænketank OECD (Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling), da vicegeneralsekretær Mari Amano tirsdag præsenterede en ny rapport om Kinas miljøindsats i Beijing.

»Det er klart, at en sund økonomi har brug for et sundt miljø,« sagde han efter at have rost den kinesiske regering for de fremskridt, der trods alt er sket på miljøområdet de seneste 15 år.

Problemet er ifølge rapporten ikke så meget miljølovgivningen, men snarere manglende effektivitet og implementering på lokalt regeringsniveau ude i provinserne, hvor jagten på profit ofte overstiger hensynet til miljøet.

Rapporten er resultatet af 18 måneders arbejde og undersøgelser, og den bakker op om Verdensbankens estimat om, at der i 2020 vil være 600.000 dødsfald om året i byerne og 20 mio. tilfælde af luftvejssygdomme per år på grund af forurening. Det vil koste 13 pct. af bruttonationalproduktet.

OECD-rapporten vurderer også, at omkring 190 millioner mennesker i dag lider af sygdomme, som er forbundet med beskidt drikkevand, og at mere end 30.000 børn hvert år dør af diarre, fordi de har drukket forurenet vand.

Der blev ikke sat tal på, hvad det koster den kinesiske økonomi, men Lorents Lorentsen, som er chef for OECDs miljøafdeling, sagde, at forureningsrelaterede sygdomme skader produktiviteten, øger udgifterne til sundhedssystemet og skaber grobund for social uro.

»Det er ikke godt for økonomien,« sagde han.

Lorents Lorentsen og Mari Amano sad under pressemødet på hver sin side af Zhou Jian, som er viceminister for Kinas øverste miljømyndighed SEPA (State Environmental Protection Administration), som havde bestilt rapporten og var vært for pressemødet.

Han lovede, at Kina, der ikke er et OECD-land, vil forsøge at følge de 51 anbefalinger, som rapporten giver. Heriblandt at omdanne SEPA til et rigtigt ministerium, som mange eksperter har opfordret til, da det vil give SEPA mere magt til at implementere miljølovgivningen. Han turde dog ikke sætte en dato på.

»Det kommer til at tage tid,« sagde han.