Kinas »Fredsark« forsinket til Filippinerne

Små to uger efter, at supertyfonen Haiyan blæste ind over Filippinerne, er det kinesiske hospitalsskib »Fredsarken« kommet til området. Beijing bliver beskyldt for at lade politik stå i vejen for nødhjælpsindsatsen.

Det topmoderne kinesiske hospitalsskib, som nu endelig er på vej for at hjælpe Filippinerne, har 300 sengepladser, otte operationsstuer og 50 læger om bord. Foto: Peter Parks/AFP Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Kina råder over et af verdens mest moderne hospitalsskibe, der med 300 sengepladser, otte operationsstuer og 50 læger kan gøre en livsnødvendig forskel efter naturkatastrofer.

Fartøjet går under navnet »Fredsarken« og har deltaget i adskillige internationale øvelser herunder også sammen med Filippinerne. Og derfor har det vakt undren, at skibet efter tyfonen Haiyan forblev i havn nær den kinesiske by Hangzhou i stedet for at sætte kursen mod syd. Først to uger efter de voldsomme ødelæggelser forårsaget af supertyfonen er hospitalsskibet nu klar til indsats for de nødlidende filippinere.

Dødstallet er i mellemtiden steget til over 4.000. Flere end 1.500 er stadig savnede, mange tusinder er kommet til skade, og endnu flere har brug for medicin og anden assistance. »Fredsarken« kan stadig nå at gøre stor gavn, men den sene respons og øvrige kinesiske nødhjælp får Kinas støtte til at blegne i forhold til andre nationers indsats.

Det amerikanske hangarskib »George Washington« var hurtigt på stedet og tredoblede med et slag helikopterkapaciteten i området, så mulighederne for at transportere mad, vand og medicin ud til de mange ofre blev styrket væsentligt.

Yderligere 15 nationer har stillet militære enheder til rådighed. Og hvor lande som Australien og Canada har lovet støtte på over 100 mio. kr., donerer den kinesiske stat under ti millioner. Omfanget af Kinas nødhjælp til sin tyfonramte nabo bestod i første omgang kun af omkring en halv mio. kr. Beijing besluttede så torsdag at sende hospitalsskibet til Filippinerne, men først efter længere tids kritik fra flere kanter.

Konflikt i Det Sydkinesiske Hav

»Beijing fik en mulighed for at udvise venskab. I stedet valgte man at være smålig på grund af en maritim uenighed med Manila,« skrev avisen Philippine Star tidligere på ugen.

De seneste par år har forholdet mellem Filippinerne og Kina været præget af en konflikt i Det Sydkinesiske Hav. Begge lande gør krav på en gruppe øer og nægter at komme med indrømmelser eller indgå i direkte forhandlinger.

Også i USA har man lagt mærke til den kinesiske tøven efter supertyfonen. Senator i Florida Marco Rubio var ikke sen til at drage paralleller til Kinas udenrigspolitik og situationen blandt venner og fjender i Asien.

»Dette er et eksempel på, at Kinas udenrigspolitik er ensrettet,« sagde senatoren, der spås at være blandt det republikanske partis præsidentkandidater ved næste valg.

»Vi reagerede fuldt og helt på krisen ud fra humanitære grunde. Men jeg tror, at det har styrket det filippinske folks overbevisning om, at vi er langvarige og gode partnere, de kan stole på,« sagde han.

Filippinerne har længe været en af USAs nærmeste allierede i regionen, hvor Washington og Beijing konkurrerer om indflydelse. En magtkamp, hvor Kinas voksende militærbudget og købekraft spiller en til stadighed større rolle. Med nødhjælpsindsatsen efter tyfonen har den amerikanske regering sendt et signal om fremadrettet støtte til Filippinerne. Hangarskibet »George Washington« har utvivlsomt også virket som en påmindelse om USAs fortsatte militære dominans. Skibet har plads til 75 kampfly, en besætning på over 6.000 personer og følges af en konvoj af støtteskibe.

Imens fortsætter nødhjælpsarbejdet på Filippinerne, hvor FN anslår, at over en halv million mennesker endnu ikke har fået hjælp, og at omkring 2,5 millioner er afhængige af mad fra nødhjælpsorganisationer.