Kinas fodboldforbund ser mod Danmark

Dansk foreningsliv og klubfodbold har fanget Kinas interesse. DBUs formand underskrev tidligere på ugen en samarbejdsaftale med det kinesiske forbund.

Hvor Danmark har tabt sine to sidste fodboldlandskampe til Polen og ­miniputnationen Montenegro, er det ikke gået stort bedre for Kina, der er blevet besejret af Usbekistan og krigsramte Syrien. Men ifølge Dansk Boldspil-Union (DBU) er et fodboldpartnerskab mellem netop Danmark og Kina en aldeles god idé. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor Danmark har tabt sine to sidste fodboldlandskampe til Polen og ­miniputnationen Montenegro, er det ikke gået stort bedre for Kina, der er blevet besejret af Usbekistan og krigsramte Syrien. Men ifølge Dansk Boldspil-Union (DBU) er et fodboldpartnerskab mellem netop Danmark og Kina en aldeles god idé.

DBUs formand, Jesper Møller Christensen, besøgte i sidste uge Beijing og Shanghai for at underskrive en samarbejdsaftale med det ­kinesiske fodboldforbund, der er under stort pres fra landets politiske ledelse for at levere bedre resultater på grønsværen. Sidste – og eneste – gang, Kina deltog ved en VM-slutrunde, var i 2002, hvor holdet tabte alle kampe. Siden har landet fået en fodboldengageret ­præsident med store ambitioner på nationens vegne.

Penge er der efterhånden mange af i kinesisk fodbold. Transfersummerne er enorme, og kinesiske forretningsfolk investerer milliarder i europæiske klubber. Til gengæld mangler Kina noget essentielt: spillere. Der findes kun omkring 100.000 registrerede fodboldspillere. Det er bl.a. i det lys, den kinesiske ­interesse for dansk fodbold skal ses.

»Vi er ret dygtige til græsrodsfodbold. Det tænker man måske ikke over i dagligdagen, men vi er fem millioner indbyggere og har 336.000 fodboldspillere. Det er altså mange,« siger Jesper Møller Christensen.

Fodbold er år blevet en del af idrætstimerne i kinesiske skoler, men egent­lige klubber for børn og unge findes stort set ikke.

»Det er vigtigt at få dem til at forstå, at de bliver nødt til at lave en pyramidestruktur med græsrodsfodbold i bunden, derefter klubber, så eliteklubber og til sidst landsholdet. Det er den måde, vi har bygget det op i Danmark, og det er de ret fascinerede af. Men vi har 100.000 ulønnede frivillige ledere, og det kan de simpelt­hen ikke forstå. Da kan vi fortælle, hvordan vi engagerer vores frivillige ved, at man bliver stolt af at give noget til samfundet,« ­siger den danske DBU-formand.

Set med danske øjne handler samarbejdet i høj grad også om politik. De internationale fodboldforbund har været ramt af den ene skandale efter den anden, hvilket har fået DBU til at udarbejde en ny international strategi, hvor Kina nu også spiller en rolle.

»Oplevelserne i FIFA og i UEFA gjorde det klart, at det er utrolig svært for os at trænge igennem med vores demokratiopfattelse og holdning til ordentlighed og antikorruption. Men man kan kun gøre noget, hvis man kan finde halvdelen af stemmerne,« siger Jesper Møller Christensen.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina