Kinas ambassadør: Canadas anholdelse af Huawei-topchef er »dobbeltmoralsk«

Efter at Canada har langet ud efter Kina og krævet øjeblikkelig løsladelse af to fængslede canadiere, kalder Kinas ambassadør i Canada sit værtsland for både dobbeltmoralsk og egoistisk.

Foto: Lindsey Wasson

Det er dobbeltmoralsk af Canada at kræve øjeblikkelig løsladelse af to canadiske statsborgere, som er fængslet i Kina.

Sådan lyder det i en kronik fra Kinas ambassadør i Canada, Lu Shaye. Kronikken er trykt i det canadiske medie The Hill Times. I den sammenligner han Canadas anklager mod Kina med Canadas egen anholdelse af den kinesiske Huawei-topchef Meng Wanzhou.

Premierminister Justin Trudeau har sammen med USAs præsident Donald Trump lagt pres på kinesiske myndigheder om at få de to canadiske statsborgere – Michael Spavor og Michael Kovrig – løsladt øjeblikkeligt. Canadiske myndigheder har blandt andet kaldt fængslingen vilkårlig.

Men, skriver Lu Shaye, i virkeligheden var den canadiske fængsling af Meng Wanzhou mindst lige så vilkårlig. Selv om hun siden er blevet løsladt mod kaution og nu kæmper mod en tvangsudvisning til USA, mener han, at hendes anholdelse i første omgang var uretfærdig.

»Da Kina bad Canada om at løslade Meng og sikre hendes juridiske rettigheder og interesser, påstod eliten i medierne, at Canada er et land af ret og lov med uafhængige domstole,« skriver Lu Shaye:

»Men i sagen om fængslede canadiske statsborgere, som havde brudt med kinesisk lov, afviste den samme elite fuldstændigt Kinas love og opfordrede Kina til øjeblikkeligt at løslade deres borgere. Det virker som om, at for eliten er lovene i Canada eller andre vestlige lande faktisk love, som må opretholdes, mens Kinas love ikke behøver respekteres.«

Siden Meng Wanzhou blev anholdt i starten af december, er 13 canadiske statsborgere blevet fængslet i Kina. Otte af dem er siden blevet løsladt. Men Michael Spavor og Michael Kovrig bliver begge angiveligt efterforsket af Kinas statsanklager, som i sidste uge udtalte, at de to canadiere »uden tvivl« havde brudt kinesisk lov, skriver CNN.

Canadiske embedsmænd har siden haft et møde med kinesiske repræsentanter, hvor de krævede de to mænds øjeblikkelige løsladelse. På samme møde krævede Kina, at Canada droppede tiltalerne mod Meng Wanzhou.

Det har Canada imidlertid afvist, fordi Meng Wanzhou er blevet anholdt på en amerikansk arrestordre – og Canada kan dermed ikke gribe ind, lyder forklaringen. Men dét er dobbeltmoralsk, mener Kinas ambassadør.

»Grunden til, at nogle mennesker har vænnet sig til på arrogant vis at tage dobbeltmoralske standarder til sig, er vestlig egoisme og hvidt overherredømme,« skriver han:

»I sådan en kontekst er lov og ret ikke andet end et redskab til at nå deres politiske mål og et figenblad over, hvordan de forsøger at bevare magten på den internationale arena. Men det, de har gjort, er ikke at vise respekt for loven, men at gøre nar ad og trampe på loven.«

Candiske embedsmænd og diplomater har fået tildelt ekstra sikkerhed, hvis de opholder sig i Kina, og canadiske virksomheder forbereder sig på et kinesisk boykot af deres varer, skriver CNN.