Kinas advokater bag tremmer

Flere end 130 advokater i flere end 20 provinser er de seneste uger blevet opsøgt og afhørt af kinesiske sikkerhedsstyrker. Mange af dem er stadig anholdt. Signalet er klart: Ingen er hævet over Kommunistpartiet.

De seneste uger har aktivister i blandt andet Hongkong protesteret mod de kinesiske myndigheders aktion mod menneskerettighedsaktivister i hele Kina – deriblandt seks aktivister der har støttet den såkaldte paraplyrevolution i Hongkong. Foto: Alex Hofford Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Klokken tre om natten forsvandt elektriciteten. Wang Yu var alene hjemme i lejligheden i Beijing. Hun hørte hviskende stemmer foran hoveddøren, men kunne ikke se andet end mørke på den anden side af kighullet.

En times tid senere kom lydene igen. Nu forsøgte personer på den anden side at lirke låsen i døren op. Wang Yu sendte en tekst­besked til en gruppe venner. Det var natten til den 9. juli. Ingen har set eller hørt fra hende siden. Hendes telefon er slukket, og låsen til lejligheden er blevet skiftet ud.

Den 44-årige advokat var en af de første mål for en landsdækkende indsats rettet mod kinesiske advokater med speciale i borger- og menneskerettigheder. Flere end 130 advokater er siden blevet opsøgt og afhørt af sikkerhedsstyrker. Mindst 18 af dem er stadig i politiets varetægt. Andre er forsvundet.

Anholdelserne har sendt en chokbølge igennem den kinesiske advokatstand og har ført til skarp international kritik fra både EU, USA og FN.

Folkets Dagblad har derimod beskrevet Wang Yu og flere af hendes kolleger som medlemmer af et kriminelt syndikat. De bliver beskyldt for på ulovlig vis at have organiseret protester og fabrikeret rygter for at lægge pres på lokale domstole og derved vinde flere sager for deres klienter. Deres motiv skulle ifølge Kommunistpartiets talerør være at opnå status og berømmelse.

Det er langtfra første gang, at den kinesiske presse retter den type personangreb mod udvalgte advokater – eller at advokater bliver tilbageholdt, chikaneret og sat bag tremmer. Det, der gør dette tilfælde særligt, er antallet af implicerede og den velkoordinerede politiindsats i de fleste af landets rigeste byer og provinser.

»Budskabet er ikke til at tage fejl af: Partiet gør det klart, at det kun vil tolerere meget snævre rammer for fortalere for borgernes forfatningsmæssige og juridiske rettigheder. Det vil ikke tolerere rettighedsadvokaters uafhængige forsøg på at organisere netværk eller mobilisere den offentlige mening via internettet, sociale medier eller protester, der kan fremhæve forskellen mellem loven og den politiske virkelighed i Kina,« siger Keith Hand, juraprofessor ved Hastings College of the Law, University of California.

Forsvarer samfundets svageste

Mange af de fængslede advokater har været tilknyttet det samme advokatfirma i Beijing. Også Wang Yu. Hun har de seneste år været forsvarer i sager om bl.a. kvinder og børns rettigheder, religions- og ytringsfrihed, magtmisbrug og undertrykkelse af minoriteter.

Flere af sagerne har fået stor bevågenhed i og uden for Kina. Det gælder hendes forsvar for Ilham Tohti, som sidste år blev idømt fængsel på livstid efter anklager om separatisme og opfordring til etnisk had. Han tilhører den muslimske minoritet uighurerne og var en af de eneste, der offentligt stod frem og kritiserede den kinesiske regerings behandling af landets religiøse mindretal.

Siden var der sagen om fem feminister. De blev anholdt forud for kvindernes internationale kampdag i foråret, fordi de planlagde en række begivenheder i det offentlige rum.

Andre sager har fået mindre opmærksomhed, men har ikke været mindre krævende. Som da Wang Yu repræsenterede et medlem af den forbudte Falun Gong-bevægelse. Hun tog over fra en anden advokat, der havde fået tæsk af politiet og brækket tre ribben.

I et andet tilfælde lykkedes det hende at nå frem til et forlig på vegne af en klient, der to gange var blevet tvangsindlagt på et psykiatrisk hospital som straf for at have klaget til lokale myndigheder i en sag om rettigheden til et stykke land.

Sagerne er mange, og de har ikke meget tilfælles – med den undtagelse at de alle involverer nogle af Kinas svageste og mest udsatte grupper og individer. Og Wang Yu står ikke alene. De seneste ti til 15 år er antallet af borger- og menneskerettighedsadvokater i Kina vokset fra at være en ubetydelig lille gruppe til at tælle op mod 300.

»Det har været yderst interessant at se, hvor meget der er sket på ti år. De er i dag forbundet i grupper på sociale medier, så der nu er advokater i stort set alle dele af landet, der er i kontakt med hinanden, og som identificerer sig med ideen om menneskerettigheder,« siger Eva Pils, ekspert i kinesisk lovgivning ved King’s College i London og forfatter til bogen China’s Human Rights Lawyers: Advocacy and Resistance.

Hun har fulgt udviklingen fra begyndelsen og er ikke i tvivl om, at ledelsen i Kommunistpartiet ser advokaterne som uromagere:

»De vil have samarbejdsvillige advokater, der spiller deres rolle i den juridiske proces og gør, præcis som de har fået besked på.«

Manden er også forsvundet

Samtlige eksperter og advokater, Berlingske har talt med, vurderer, at de mange anholdelser er en del af en større kampagne, der skal styrke Kommunistpartiets greb om civilsamfundet og rydde ud i eventuelle trusler. Ifølge Teng Biao, som er en af Kinas kendteste rettighedsadvokater, som for tiden er gæsteforelæser på Harvard University, er kampagnen den mest omfattende siden perioden omkring massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

»NGOer, religiøse grupper, internettet, universiteter, rettighedsadvokater og så videre er alle mål. Formålet med den igangværende og omfattende indsats er at ødelægge hele menneskerettighedsbevægelsen og civilsamfundet,« siger han.

Flere af Teng Biaos tidligere kolleger og venner har fået lange fængselsstraffe. Han er overbevist om, at den samme skæbne venter ham, hvis han skulle vælge at vende hjem:

»Jeg bliver spærret inde i ti år eller mere, hvis jeg vender tilbage til Kina.«

Set i et større perspektiv handler det om, at Kommunistpartiet er bange for at miste indflydelse, mener Keith Hand fra University of California.

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at partiet systematisk studerer, hvordan kommunistiske regimer andre steder er kollapset,« siger han.

Skrækscenariet er Sovjetunionen, hvor Mikhail Gorbatjov tillod, at forfatningen og generelle retsprincipper fik større indflydelse på bekostning af kommunistpartiets greb om magten. Derfor slår den kinesiske partiledelse under præsident Xi Jinping hårdt ned på de grupper i samfundet, der har potentiale til at udgøre en trussel eller skabe uro. En kategori, der nu også indbefatter Wang Yu og hendes kolleger.

Wang Yu vidste godt, at hun var i stor fare for at blive anholdt. Allerede sidste måned begyndte de statslige kinesiske medier personangrebene imod hende. Men hun dukkede sig ikke.

»Sandheden kan ikke skjules. Jeg tror på, at i denne informationernes tid med hurtig udvikling af internettet og medier, vil ethvert forsøg på at ødelægge mit omdømme fejle,« skrev hun i en kommentar til angrebene i den kinesiske presse.

Dagen før hun blev anholdt, tog hun afsked med sin mand og søn ved sikkerhedskontrollen i Beijings internationale lufthavn. Hvad hun ikke vidste var, at de aldrig nåede om bord på flyet. Manden har ingen hørt fra siden. Hendes 16-årige søn blev afhørt i to dage og bor nu hos et familiemedlem.