Kina vil være herre i eget hus

Kinas præsident offentliggjorde en nedskæring i militæret på 300.000 mand under torsdagens militærparade i Beijing. Det sender et meget klart signal, både til den kinesiske befolkning, men også til resten af verden, mener Kina-ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forbindelse med torsdagens store militærparade i Beijing meddelte Kinas præsident, Xi Jinping, at han vil skære 300.000 tropper fra Folkets Befrielseshær.

Nedskæringen skal være gennemført i 2017, og den er en del af en endnu større reform og moderniseringsproces af det kinesiske militær. Det meddeler det kinesiske forsvarsministerium til nyhedsbureauet Xinhua.

Meldingen fra Xi Jinping viser den kinesiske befolkning, at de har en regering, som tager de fornødne skridt for at værne og beskytte landet, mener Clemens Stubbe Østergaard, som er lektor i international politik og Kina-ekspert ved Aarhus Universitet.

»Xi Jinping vil hovedsageligt skære i infanteriet. Der er ikke brug for fodsoldater i samme grad som før, og de er dyre i drift. Dermed kan der besparelsen fra denne del af militæret bruges på at effektivisere og modernisere flyvevåbnet og søværnet,« siger han.

Søværnet er især et sted, Xi Jinping vil opruste. Under paraden viste militæret derfor det nye YJ18 krydsermissil frem. Det er en raket, som er specialdesignet til at nedskyde hangarskibe. Nogle USA har en del liggende af i havene omkring Kina.

»Det er et klart signal fra Kina om, at de vil være herre i eget hus. Kina vil gerne anerkendes som stormagt på linje med USA. Det vil amerikanerne ikke, så Xi Jinping vælger at spille lidt med musklerne og vise, at de altså også er ved at have udstyr, der er tidsvarende det, USA har,« siger Clemens Stubbe Østergaard.

Paraden markerede 70-året for besejringen af Japan under Anden Verdenskrig. Ud over at fremvise en lang række oprustninger af det militære udstyr, marcherede 12.000 soldater også på Den Himmelske Fredsplads under paraden.

I dag tæller Folkets Befrielseshær 2,3 millioner soldater fordelt på infanteri, flyvevåben og søværn. Sidste gang Kina skar ned på militærpersonel var i 1998, hvor en halv million tropper blev udfaset.