Kina vil styre reinkarnationer i Tibet

Kina strammer jerngrebet om Tibets buddhister og klostre yderligere. Nu skal "levende buddhaer" ansøge det ateistiske Kina om tilladelse til at blive genfødt.

Tibets "levende buddhaer" må ikke længere lade sig genføde uden tilladelse fra Kinas regering.

De nye regler træder i kraft 1. september og dikterer, at levende buddhaer ("tulkuer") skal indsende en ansøgning til de kinesiske myndigheder om at blive genfødt.

Hvis de undlader at gøre det, er deres reinkarnation ulovlig. Reglerne er "et vigtigt skridt for at regulere håndteringen af levende buddhaer", skriver det statskontrollerede nyhedsbureau Xinhua.

Kinas kommunistparti er officielt ateistisk, men udøver ikke desto mindre streng kontrol med den tibetanske buddhisme og andre religioner.

I Tibet er de inkarnerede lamaer centrale skikkelser med stor indflydelse, som lader sig genføde igen og igen for at indtage deres positioner fra tidligere liv. De højtstående lamaer genfødes i skikkelse af drengebørn, der først skal identificeres og siden godkendes som ægte reinkarnationer. Myndigheden til at afgøre, hvem der er den sande reinkarnation, giver i sagens natur betydelig magt.

/ritzau/