Kina vil afskrække amerikanerne med nye øvelser nær Taiwan

Mens en gruppe politikere fra USA er på besøg i Taiwan, har Kina udført en ny runde med militærøvelser.

Formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi til møde med Taiwans præsident Tsai Ing-wen i Taiwan den 3. august 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas militær har mandag udført nye øvelser nær Taiwan.

Det oplyser det kinesiske militær ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Øvelserne har fundet sted samtidig med et besøg i Taiwan fra en gruppe amerikanske politikere. De er anført af senator Ed Markey.

Deres besøg kommer i kølvandet på et besøg fra den politiske profil Nancy Pelosi. Hun er formand for Repræsentanternes Hus og nummer tre i USA's politiske hierarki. Besøget var USA's mest prominente i Taiwan i årtier.

Det skabte stor vrede hos Kina, som mener, at Taiwan hører under Kina.

Det var også kort efter Pelosis besøg, at Kina satte gang i de første militærøvelser i denne omgang. De er nu blevet fulgt op mandag.

Øvelserne skal fungere som et "kraftigt afskrækkende middel over for USA og Taiwan, der bliver ved med at lave politiske tricks og underminere frede og stabilitet ved Taiwan-strædet", siger Kinas militær mandag.

Mandagens øvelser er foregået både i luftrummet ved Taiwan og til vands. De fandt sted nær øgruppen Pescadorerne vest for Taiwans hovedø.

»Kinas Befrielseshær bliver ved med at træne og forberede sig på krig og vil gøre alt for at forsvare den nationale suverænitet og vores territorie,« siger Wu Qian, talsmand for Kinas forsvarsministerium, ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Vi vil ødelægge alle forsøg på at danne en form for »Taiwan-uafhængighed« og nedkæmpe andre landes forsøg på at blande sig,« lyder det.

Taiwan ligger øst for Kina og betragter sig selv som en selvstændig stat med sin egen valuta og sit eget politiske og retlige system.

Kina anser omvendt Taiwan som en del af sit territorium, selv om parterne har haft hver deres styre, siden borgerkrigen i Kina sluttede i 1949.

Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, siger mandag, at Taiwans ønske er at bevare status quo for at sikre fred og stabilitet i området.

Der er omkring 23,5 millioner indbyggere i Taiwan.

/ritzau/