Kina vil ændre Hongkongs valgsystem grundlæggende

Kina vil ifølge Reuters ændre sammensætningen af den valgkomité, der udpeger Hongkongs regeringschef.

Premierminister  Li Keqiang bukker for Folkekongressen ved siden af Kinas præsident Xi Jinping. Frem over vil Kia kun tillade »patrioter« at deltage i udpegelsen af Hongkongs leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROMAN PILIPEY

Den kinesiske regering ønsker at ændre Hongkongs valgsystem for at sikre, at det er »patrioter«, der styrer byen. Det bekræfter en ledende kinesisk embedsmand til nyhedsbureauet Reuters op til Den Nationale Folkekongres (NPC) i Kina, som er begyndt fredag.

Zhang Yesui er talsmand for NPC og siger ifølge Reuters, at valgsystemet i Hongkong skal »forbedres for at holde trit med tiderne«.

En del af målet med ændringerne er fuldt ud at implementere princippet om, at det er »patrioter, der regerer Hongkong«.

En række ændringer er på tapetet. Blandt andet vil Kina via et udvalg foretage en kritisk gennemgang af flere parlamentsmedlemmer i Hongkong, siger et medlem af Folkekongressen fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Derudover vil Kina ændre sammensætningen og størrelsen på den valgkomité på 1200 personer, der udpeger regeringschefen i Hongkong, skriver Reuters.

Derudover ventes antallet af medlemmer i parlamentet ifølge South China Morning Post at blive udvidet, og næste parlamentsvalg ventes udskudt til 2022.

Hongkong blev under en aftale fra 1997 med Storbritannien overdraget til Kina under den betingelse, at Hongkong blev oprettet som en særlig region, der har delvist selvstyre efter devisen »ét land – to systemer«. Aftalen løber frem til 2047.

Flere internationale medier – blandt andet Reuters og den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung – mener, at ændringerne i valgsystemet kan blive et stort slag mod demokratiet i Hongkong, som i forvejen er under voldsomt pres.

Potentielt kan ændringer blive et brud med princippet om »ét land – to systemer«, skriver den tyske avis. Kinesiske statsmedier fastholder dog ifølge Reuters, at det ikke bliver tilfældet.

/ritzau/