Kina vil ændre etbarnspolitikken

Toppolitikerne i Beijing vil ændre den omstridte etbarnspolitik.

Foto: Nir Elias
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et barn per familie.

Sådan har det været i Kina siden 1979. Men nu overvejer centralregeringen i Beijing at ændre kraftigt på den meget omstridte politik.

Det fortalte Zhao Baige, der er viceminister i Ministeriet for Befolknings- og Familieplanlægning, på et pressemøde med flere vestlige og udenlandske medier.

Der er en række problemer med etbarnspolitikken. Set fra Beijing er det en demografisk bombe under befolkningen, hvor der nu er alt for få piger i forhold til drenge, og den er samtidig ødelæggende for økonomien.

Derfor er det blevet et varmt emne blandt beslutningstagerne i Kinas hovedstad.

»Vi vil have det ændret gradvist. Jeg kan ikke svare på, hvornår det bliver eller hvordan,« siger Zhao Baige ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er i den grad nye toner fra Beijing, der normalt har forsvaret politikken med næb og kløer.

Mindretal undtaget
Politikken blev indført i 1979 for at dæmme op for årtiers eksplosiv og ukontrolleret vækst i befolkningen. Det er dog ikke alle par, der må nøjes med at få et barn. For eksempel er det tilladt for Kinas mindretal at få flere børn. På landet må bondefamilierne normalt også få mere end et barn, hvis den førstefødte er en pige. Derimod må et par i en af Kinas utallige byer kun få et enkelt barn, med mindre de har råd til at betale en heftig bøde.

Etbarnspolitikken har virket. I hvert fald ifølge de officielle tal, der viser, at der er blevet født 400 millioner færre kinesere. Det har givet et mindre pres på landets ressourcer, der allerede i dag med 1,3 milliarder borgere er presset til det yderste.

Men fødselsraten i Kina er lav. Man kan allerede se det i dag i flere provinser, hvor der er mangel på arbejdskraft. Samtidig bliver befolkningen ældre. Det giver en farlig cocktail, hvor der er færre yngre kinesere til at betale skat. Dermed bliver der færre penge til at betale for stadigt flere ældre kinesere.

Nyheden kommer kun en uge, før Folkekongressen mødes i Beijing. Den kommer også samtidig med, at der her før OL er stærk international kritik af menneskerettighederne i Kina.