Kina vedtager sundhedsreform

Kina har offentliggjort en enorm reform af sundhedsvæsenet. Den strækker sig over de næste tre år og kommer til at koste 660 milliarder kroner.

Ren Wei ryger en pakke cigaretter om dagen. Den koster lidt over seks kroner og hedder Hong Ta Shan. Det kan oversættes til den Den Røde Pagodes Bjerg.

Han begyndte at ryge cigaretter, da han var 14 år gammel. Det var bare noget, han og klassekammeraterne gjorde for sjov. Her syv år senere ryger han stadig. Han har prøvet at stoppe nogle gange, men han begynder altid igen efter et par dage.

»Det er svært at stoppe, når alle ens venner ryger,« siger Ren Wei.

Han er egentlig fra Shaanxi provinsen, men bor i dag i Beijing. Han har ikke nogen uddannelse, men drømmer om at åbne en restaurant, der sælger pandekager.

Egentlig tænker Ren Wei ikke så meget på at stoppe. Eller om det er farligt.

»Man skal have det sjovt, så længe man er her på jorden. Så man gør, hvad man kan for at blive glad,« siger Ren Wei.

»Jeg vil aldrig stoppe, medmindre en læge fortæller mig, at mit helbred er meget, meget dårligt, og jeg ikke kan ryge længere,« siger Ren Wei.

Kinesernes helbred skranter. Ikke mindst på grund af et ringe sundhedsvæsen, der i årtier har været underfinansieret. Sundhedsplejen er siden 1980erne i vid udstrækning blevet nærmest privatiseret og drevet af dyre forsikringer.

Men nu har den kinesiske regering offentliggjort en omfattende reform, der vil koste cirka 660 milliarder kroner. Af det skal centralregeringen betale 40 procent, mens de lokale regeringer står for de sidste 60 procent.

350 millioner rygere
Udfordringerne for sundhedsvæsenet er enorme. Ligesom statistikkerne.

Se for eksempel på rygning.

Kina har 15 millioner unge mellem 13 og 18 år, der ryger fast. Og tallet vokser. I alt er der 350 millioner rygere i Kina, der gør landet til verdens største forbruger af tobak. Og det er især mændene, der suger på cigaretterne. Hele 66 procent af kinesiske mænd er rygere.

Ifølge tal fra det kinesiske sundhedsministerium dør der hvert år 100.000 personer på grund af sygdomme, der har forbindelse til røg. Det kan være cigaretter. Eller forurening fra eksempelvis kul, der stadig bruges til at fyre op med i komfurer.

Den kinesiske regering er tidligere blevet beskyldt for ikke at gøre nok i kampen mod cigaretterne, der kan koste under en krone for en pakke.

Ved et seminar i Beijing sidste år sagde vicegeneraldirektøren for World Health Organisation (WHO), Ala Alwan, at man ved at indføre højere skatter på tobak ville kunne reducere antallet af rygere.

Kina har underskrevet en konvention fra WHO om kontrol af tobak, og siden den 1. januar skulle der have været advarsler på pakkerne. Men de er til at overse. Hvis de overhovedet er der. For konventionen skal håndhæves af det statslige tobaksmonopol, der samtidig er både Kinas og verdens største producent af tobak.

Den samme dobbeltrolle ser man blandt praktiserende læger og på hospitaler, der er kendte for at tjene penge på unødvendige behandlinger og medicin.

Medicin til ågerpriser
Som en del af reformen skal priserne på den mest almindelige medicin nu kontrolleres, så hospitaler og læger ikke kan sælge medicin til ågerpriser.

De høje priser og meningsløse recepter er især gået ud over den fattige befolkning på landet. Det er også her, man finder størstedelen af de 200 millioner kinesere, der ikke er dækket af selv den billigste sundhedsforsikring. Men inden 2001 skal samtlige 1,3 milliarder kinesere, være dækket af en forsikring.

Det er også ude på landet i de mindre byer, at størstedelen af de 31.000 planlagte hospitaler skal bygges.

Derudover skal der etableres sundhedsklinikker i samtlige af Kinas 700.000 landsbyer. Klinikkerne skal bemandes af et sundhedspersonale på tæt ved 1,4 millioner personer.