Kina ved at tømme sine ferskvandsdepoter

Med en stadig stigende befolkning fra de nuværende 1,3 mia. og med eksplosiv hast i industrialiseringen, kan kineserne om to årtier se bunden på landets kendte vandressourcer.

Kina har brug for mere og mere vand, men der bliver mindre af det i de kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Kina vil i 2030 have strakt udnyttelsen af de i dag kendte drikkevandsressourcer til det yderste og når der samtidig skal tages højde for klimaændringer, der betyder mere tørke i store dele af landet, har de dystre prognoser fået myndighederne til at råbe vagt i gevær.

I et nyligt udsendt direktiv pålægges lokale ledere at udarbejde planer for dels vandbesparende projekter og dels for, hvordan områderne skal klare sig gennem tørkeperioder – men også planer for hvordan der kan skabes kunstig nedbør. En metode som allerede bruges.

De statiske tal på udviklingen er ikke opløftende.

Kina er i besiddelse af godt syv procent af jordens ferskvandsressourcer - der skal dække behovet hos en femtedel af klodens samlede befolkning.

Men vandmanglen vil også påvirke fødevareproduktionen.

De statslige beregninger over udviklingen antyder også, at høstudbyttet vil falde med 10 pct. Flere områder i det vestlige Kina er allerede ramt af ekstrem tørke, som allerede næste år vil påvirke udbyttet, skriver Reuters.