Kina tester nytænkende bus: Kører over den almindelige trafik

En ny, innovativ bus, som kører over den almindelige trafik, er blevet testet i Kina. Håbet er, at bussen vil afhjælpe landets trafikale problemer.

Tirsdag blev en ny, innovativ bus, testkørt i den kinesiske by Qinhuangdao. Bussen er bygget sådan, at der kan køre to rækker af personbiler under. Fold sammen
Læs mere
Foto: Luo Xiaoguang

Den ligner mest af alt noget fra en sci-fi film, men den er god nok. Bussen er ikke noget fra »Tilbage til fremtiden«. Nej, den over syv meter brede bus, som kører hævet over den almindelige biltrafik, er blevet testet i den kinesiske provins Hebei i denne uge, skriver BBC.

Den såkaldte TEB, Transit Elevated Bus, kører på skinner på hver sin side af den almindelige vejbane. Den eldrevne bus er hævet to meter over vejen, så der under den kan passere to rækker af personbiler. Kina har store udfordringer med trafikpropper, og man håber, at TEB kan lette trafikken.

Det innovative køretøj er 21 meter langt, kører op til 60 kilometer i timen og kan transportere 300 passagere fra A til B. Op til fire TEB'er kan kobles sammen og dermed transportere op mod 1200 mennesker. Det vurderes, at én TEB kan erstatte 40 almindelige busser.

Ifølge kinesiske ingeniører har TEB samme funktion som en undergrundsbane, men forskellen er, at den nye bus koster en femtedel af en ny undergrundsbane.

»Den største fordel er, at bussen vil spare en masse vejplads,« sagde projektets chef ingeniør, Song Youzhou, tidligere på året.

En mini-model af bussen blev første gang fremlagt for offentligheden til en konference i Bejing i maj måned, en måned efter var det endelige design klar, og nu er bussen altså blevet testet på en 300 meter lang strækning i Qinhuangdao. Det er endnu uvist, hvornår de nye busser for alvor kan spottes i det kinesiske bybillede.