Kina styrker strategisk samarbejder med Saudi-Arabien

Præsident Xi Jinping styrker forhold til Saudi-Arabien under optrappet krise i Mellemøsten.

Arkivfoto.  Præsident Xi Jinping styrker forhold til Saudi-Arabien under optrappet krise i Mellemøsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUONG THAI LINH / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina støtter Saudi-Arabiens bestræbelser på at sikre dets nationale suverænitet og sikre en mere dynamisk udvikling.

Det siger den kinesiske præsident, Xi Jinping, til Saudi-Arabiens kong Salman på et tidspunkt, hvor der er stærke spændinger i regionen mellem Saudi-Arabien, Iran, Libanon og Yemen.

Kina har traditionelt kun spillet en lille rolle i Mellemøstens konflikter og diplomati, selv om kineserne er afhængige af olieleverancer fra regionen.

Men Kina har i tiltagende grad taget initiativer, som skal styrke dets profil.

Xi, der har talt i telefon med den saudiarabiske konge, siger, at Beijing vil udvide et strategisk samarbejde med saudiaraberne og vil stå fast, uanset hvordan den internationale og regionale situation ændrer sig. Det siger det kinesiske udenrigsministerium.

I erklæringen bliver det understreget, at der vil blive opretholdt en tæt kommunikation mellem de to landes ledere, og at Saudi-Arabien og Kina er "strategiske partnere," hvis gensidige tillid bliver stadigt stærkere.

Den kinesiske erklæring kommer ikke ind på den aktuelle situation, hvor der er særlig fokus på Libanon, hvor premierminister Saad al-Hariri under en rejse til Saudi-Arabien pludselig meddelte, at han træder tilbage.

Krisen i Libanon er koncentreret omkring saudiarabernes og iranernes indflydelse i landet. Iran støtter den militante islamistiske Hizbollah-bevægelse.

I Yemens kæmper saudiarabiske styrker sammen med allierede mod Houthi-oprørere, som støttes af Iran.

Kina har også nære bånd til Iran.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mødes lørdag med Saad al-Hariri i Paris. Élyséepalæet oplyste allerede onsdag, at Hariri og hans familie var inviteret til den franske hovedstad.

Den franske invitation er et forsøg på at dæmpe den politisk højspændte situation, der er opstået, efter at Hariri annoncerede sin afgang.

Macron har også talt med den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman.

/ritzau/Reuters