Kina strammer grebet om udlændinge frem mod OL

Kina strammer grebet om udlændinge i landet. Især de nye visumregler giver problemer – ikke mindst for udenlandske studerende, der må tage hele vejen hjem for at forny deres visum.

OL i Beijing begynder om 104 dage. Det bliver fest og farver:
»Det kinesiske folk vil give de udenlandske venner en varm, entusiastisk og åbenhjertig velkomst,« sagde det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Jiang Yu, på en pressekonference tidligere på ugen.

Lige nu er myndighederne dog hverken varme eller åbenhjertige over for de udenlandske venner. Politi og sikkerhedstjenester har uventet strammet reglerne for udlændinge i Kina. Myndighederne vil nemlig have fuld kontrol over, hvem der er i landet de næste måneder. De er bange for, at de mange udlændinge vil skabe problemer under de Olympiske Lege. Især efter krisen i Tibet og med de mange demonstrationer under den olympiske fakkels tur rundt om verden.

Det går især ud over de fastboende udlændinge, der er i Kina for enten at arbejde eller studere. Politiet er i stigende grad begyndt at besøge dem i deres hjem for at kontrollere papirer og tilladelser. Forretningsfolk har besvær med at få visa. Hvis de overhovedet kan få det. Udlændinge, der besøger venner eller familier i Kina, skal nu melde sig på politistationen inden 24 timer eller betale dagbøder på op mod 5.000 yuan (ca. 3.400 kr. red).

Hjem til Danmark efter nyt visum
De stramme visumregler går også ud over udenlandske studerende i Kina. En af dem er danskeren Rikke Bjørnskov Rasmussen, der læser kinesisk på Aarhus Universitet:

»Jeg bliver nødt til at bruge tid og penge på at tage tilbage til Danmark og bo hos mine forældre i to måneder,« siger hun.

Rikke Bjørnskov Rasmussen kom til Kina den 29. januar for at skrive sit bachelorprojekt og for at lede efter et universitet, som hun kunne begynde på efter sommeren. Hun kom ind i landet på et turistvisum, og er allerede blevet optaget på et universitet. Men hun bliver nødt til at rejse tilbage til Danmark. Søge om et nyt visum. Og så vende tilbage til Kina, når universitetet begynder i slutningen af juli.

»Jeg har prøvet alt, men der er ikke noget at gøre. Det er så frustrerende,« siger Rikke Bjørnskov Rasmussen.

De kinesiske myndigheder er ikke kommet med nogen klare udmeldinger om de nye regler. Derfor er der også mange rygter i omløb. Den tyske avis Sudkurier kunne tidligere på ugen fortælle, at titusinder af studerende skulle ud af Kina inden OL begynder. Det nægter myndighederne dog.

Flere universiteter har dog sløjfet deres sommerkurser. Blandt andet på Beijing Normal University. De plejer at have kurser om sommeren, men de er aflyst i år.

Universiteterne vil ikke sige præcis hvorfor, kun at det er »på grund af Olympiaden«.

Et andet universitet i Beijing, Central Academy of Drama, har lige aflyst deres sommerkurser. Her lyder forklaringen, at de skulle have »renoveret bygningerne«.