Kina slukker Wikipedia i skærpet censur af nettet

Facebook, Twitter, Instagram og andre sociale medier har længe været blokeret af de kinesiske myndigheder.

Små statuer af Demokratiets Gudinde på 4. Juni Museet i Hongkong til minde om den pro-demokratiske opstand på Den Himmelske Freds Plads for 30 år siden. Kina blokerer for Wikipedia på alle sprog op til årsdagen, rapporterer netovervågningsorganisationen Oonio. Tyrone Siu/Reuters Fold sammen
Læs mere

Kina blokerer for Wikipedia på alle sprog, rapporterer netovervågningsorganisationen Oonio. De kommunistiske myndigheder frygter ifølge iagttagere en markering af 30-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads (Tiananmen-Pladsen).

Facebook, Twitter, Instagram og andre sociale medier har længe været blokeret af myndighederne.

Wikipedia har hidtil været tilgængeligt - omend følsomme emner som de prodemokratiske protester på Den Himmelske Freds Plads i 1989 og spørgsmål om Tibet er censureret væk.

Undersøgelser foretaget af GreatFire.org, som er en organisation, der overvåger Kinas censurering af internettet, har vist, at Wikipedia har været blokeret siden den 23. april.

Kinas Cyberspace Administration, som har det overordnede overblik over Kinas internetcensur, har ikke umiddelbart reageret på forespørgsler om en kommentar.

Siden 2015 har Wikipedia på kinesisk været blokeret af Kinas "Store Firewall".

Samantha Lien, som er talskvinde for Wikipedia Foundation, der ejer Wikipedia, siger i en kommentar:

»Når et land, en region eller en kultur ikke længere er med i den globale samtale på Wikipedia, så gør det hele verden fattigere.«

Internetmyndighederne i Kina skærper ofte censur forud for større mærkedage. I begyndelsen af juni er det 30 år siden, at lederne af Kinas kommunistparti sendte hærens kampvogne og et stort antal soldater med skarpladte våben ind mod ubevæbnede demonstranter, som ønskede mere demokrati.

Ingen ved, hvor mange der blev dræbt eller invalideret.

Senere i år vil Kina markere 70-årsdagen for oprettelsen af Folkerepublikken Kina.

Under præsident Xi Jinping har kommunistpartiet skærpet kursen over for unge, og den kinesiske leder har ofte skamrost Karl Marx.

Han har op til årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads den 4. juni indskærpet, at de unge "de må elske deres land i en kombination med kærlighed til partiet og socialismen".

»Kinas ungdom skal i den nye æra lytte til partiets ord og følge dets skridt«, sagde han i en tale for to uger siden.

/ritzau/AFP