Kina slår ned på kritik efter jordskælvet

De kinesske myndigheder slår ned på medierne, der ikke længere kan skrive frit om jordskælvet. Blandt andet må de ikke fortælle om de mange skoler, der styrtede sammen og dræbte tusinder af børn.

BEIJING: De kinesiske medier har stort set haft frie hænder til at dække jordskælvet. Ingen censur. Men nu har myndighederne slået bremserne i. Kritikken er blevet for meget.

I de første uger efter jordskælvet kunne man se positive historier i medierne. Om den kinesiske premierminister Wen Jiabao, der personligt ledede redningsarbejdet, om modige redningsarbejdere fra Folkets Befrielseshær, om ofre der blev reddet ud af ruinerne.

Men historierne er begyndt at blive kritiske. Flere forskere har sagt, at de havde forsøgt at advare om et kommende, kraftigt jordskælv. Uden at myndighederne lyttede. Der har været kritik af den måde, som nødhjælpspengene bliver brugt på, og allerede nu er der eksempler på korruption. Og endelig er der kritikken af skolebygningerne.

Det må de kinesiske medier ikke længere fortælle om. Derfor har der også været meget lidt fremme om de 100 forældre, der i sidste uge var taget til retsbygningen i Dujiangyan for at forlange en undersøgelse af, hvorfor så mange skoler faldt sammen under jordskælvet. De fik ikke lov til at aflevere deres klage. I stedet blev de omringet af politiet og slæbt væk.

Op mod 10.000 børn mistede livet under jordskælvet den 12. maj, fordi de sad i skoler, der var dårligt byggede og som ikke kunne modstå det kraftige skælv, der målte 7,9 på Richter skalaen. Siden da er kritikken af lokalregeringerne taget til. Forældrene beskylder politikerne for at være korrupte, og for at være ligeglade med sikkerheden på skolerne.

De seneste dage har der været meget få historier om skolerne. Kinesiske og udenlandske journalister må ikke længere besøge skolerne. De er bevogtet af politi og militær. Journalisterne kan heller ikke længere frit tale med forældrene. De tør ikke at tale udtale sig nu. På internettet er censuren også begyndt at dukke op igen, og diskussioner bliver slettet.

Stort set det eneste, der har stået i medierne de seneste dage, er, at uddannelsesministeriet i Beijing er begyndt en undersøgelse af skolerne.