Kina skruer op for tæv og tvangstilståelser

Systemkritikere og rettighedsadvokater i Kina risikerer at blive anholdt, tævet og tvunget til at komme med offentlige tilståelse, fremgår det af ny rapport.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I løbet af året har den kinesiske regering tilbageholdt, fængslet og tortureret talrige menneskerettighedsforkæmpere. Myndighederne har udrullet en række drakoniske love og regler, som giver politiet større magt til at kriminalisere menneskerettighedsaktiviteter«.

Sådan lyder konklusionen på en ny rapport, der gør status over situationen for rettighedsforkæmpere i Kina. Den tegner et dystert billede, hvor den kinesiske stat med Kommunistpartiet i spidsen går endnu mere systematisk og brutalt til værks ind hidtil og stempler kritikere som en trussel mod nationens sikkerhed.

Det sker ved at en kombinationen af ny lovgivning og målrettede indgreb mod organisationer og enkeltpersoner, fremgår det af rapporten. Den er udarbejdet af Network for Chinese Human Rights Defenders (NCHRD), der består af en rækker organisationer med fokus på menneskerettigheder i Kina.

Flere hundrede rettighedsadvokater og aktivister er siden forrige sommer blevet pågrebet af kinesiske politistyrker i en landsdækkende indsats. Flere er blevet idømt lange fængselsstraffe, mens andre stadig afventer en dom. I politiets varetægt er adskillige blevet udsat for forskellige former for overgreb. Ifølge NCHRD er der eksempler på tortur, angreb af medfanger på ordre fra fangevogterne, berøvelse af mad, vand og søvn, umenneskelige forhold og fratagelse af medicinsk behandling.

Et par af eksemplerne nævnt i rapporten tæller advokaten Xie Yang, der blev lænket til en metalstol og tævet af sine fangevogtere, mens aktivisten Huang Yan blev nægtet medicin mod diabetes og kræft i æggestokkene.

De hårdhændede metoder er bl.a. blevet anvendt til at presse tilståelser frem, der siden er blevet vist på nationalt TV. Den type offentlige indrømmelser er ikke noget nyt fænomen i en kinesisk kontekst. Metoden blev især brugt under Kulturrevolutionen til at miskreditere personer beskyldt for at være fjender af partiet.

Det stigende antal af TV-tilståelser uden om retsvæsenet var en af grundene til, at 12 lande sidste år kom med en usædvanlig skarp kritik af Kina i FNs Menneskerettighedsråd i Genève.

»Vi er bekymrede over Kinas forværrede menneskerettighedssituation,« lød indledningen i en erklæring læst op af USA's ambassadør i rådet. Også de mange fængslinger blev ved den lejlighed fremhævet som dybt problematisk. Danmark var blandt landene, der stod som afsender på kritikken.

Men til trods for kritikken blev Kina sidste år genvalgt og har derfor plads i FN-rådet i yderligere tre år.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina