Kina sætter advokater på anklagebænk

En advokat har fået dom for at lede en bande, som ville kritisere regeringen. Sagerne mod kinesiske advokater møder nu international kritik.

Bliver man stillet for en dommer i Kina, er man så godt som sikker på at blive fundet skyldig. Det blev 99,92 procent af alle tiltalte i kriminalsager sidste år. Her prøver sikkerhedsvagter at hindre journalister i at dække sagfen i Tianjin, hvor advokaten Zhou Shifeng netop er idømt godt syv års fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLEX DELA PENA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Det sendte en chokbølge igennem den kinesiske advokatstand, da politiet for et år siden indledte bølgen af anholdelser. 300 advokater og borgerrettighedsaktivister blev arresteret. Siden juli sidste år er størstedelen af de 300 personer sat på fri fod, mens de resterende i denne uge er begyndt at modtage deres domme.

Mange af de fængslede tilhørte den lille, men voksende skare af kinesiske advokater med speciale i borger- og menneskerettigheder: De, der turde forsvare dissidenter og systemkritikere. Ifølge internationale menneskerettighedsorganisationer var signalet ikke til at tage fejl af: Både i og uden for landets retsbygninger er det Kinas Kommunistparti, der har det sidste ord. Også EU, USA og FN sluttede sig til kritikken. EUs udenrigstjeneste har flere gange opfordret Kina til at frigive de tilbageholdte og fængslede personer.

Tirsdag fik 55-årige Zhai Yanmin tre års betinget fængsel for undergravende virksomhed. Han erklærede sig skyldig og fortalte retten, at han havde organiseret demonstrationer og skadet nationens sikkerhed, skriver China Daily. Ingen udenlandske medier havde adgang til retslokalet. Zhai Yanmin blev samtidig frataget retten til at være politisk aktiv i fire år, men slipper for at skulle i fængsel.

Dette er ikke tilfældet for 66-årige Hu Shigen, der onsdag blev fundet skyldig i at have skadet den nationale sikkerhed og have skabt social uro. Dommen lød på syv et halvt års fængsel. Ifølge anklagerne har han organiseret aktiviteter, der manipulerede med offentligheden og stod i spidsen for en undergrundsbande med det sigte at kritisere regeringen. Hu Shigen har længe været en kritiker af styret og modtog tilbage i 1990erne en dom på 20 års fængsel for at være kontrarevolutionær. Onsdag erklærede han sig skyldig i anklagerne.

99,92 procent bliver fundet skyldige

Bliver man stillet for en dommer i Kina, er man så godt som sikker på at blive fundet skyldig. Det blev 99,92 procent af alle tiltalte i kriminalsager sidste år. Derfor vælger mange at samarbejde med anklagemyndigheden for at få nedsat straffen — og for at slippe ud af det pres, som de bliver udsat for under fængslingen. Både sagen mod Zhai Yanmin og Hu Shigen er blevet ført ved en domstol i den kinesiske storby Tianjin. Torsdag var turen kommet til den mest prominente af de anholdte advokater. Han hedder Zhou Shifeng og står i spidsen for det advokatfirma i Beijing, der har været centrum for anklagerne fra de kinesiske myndigheder.

Firmaet har bl.a. repræsenteret den kinesiske kunstner Ai Weiwei og medlemmer meditationsbevægelsen Falun Gong, der er forbudt i Kina. Stedets advokater er i den kinesiske presse blevet beskrevet som en kriminel bande, der på ulovlig vis organiserede protester og fabrikerede rygter. Torsdag hed det i dommen, at Zhou Shifeng var blevet påvirket af anti-kinesiske kræfter og havde ideer om at ændre Kinas politiske system. Han stod ligeledes anklaget for undergravende virksomhed. Dommen lød på syv års fængsel.