Kina raser over amerikansk missilforsvar i Sydkorea

De første dele af et højteknologisk amerikansk forsvarssystem ankom tidligere på ugen til Sydkorea. Systemet skal beskytte mod angreb fra Nordkorea, men vækker vrede i Kina, der på særdeles kontant vis truer Sydkorea på økonomien.

Det nordkoreanske nyhedsbureau udsendte 7. marts dette foto af fire missilaffyringer. Om det er de missiler, der dagen forinden blev sendt i retning af Japan, fremgår ikke af de medfølgende informationer. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag morgen sendte Nordkorea fire missiler i luften med retning mod Japan. De styrtede i vandet få hundrede kilometer fra den japanske kyst og var ifølge Pyongyang en øvelse i at ramme amerikanske militærbaser i regionen.

Missiltesten var endnu en overtrædelse af de FN-resolutioner, der forbyder Nordkorea at udvikle teknologi, der kan anvendes i landets våben- og atomprogram. Igen blev det slået fast, at alverdens internationale sanktioner ikke har formået at stoppe den nord­koreanske stræben efter våben og viden, der kan bruges til at afskrække eller angribe regimets fjender.

Den nordkoreanske trussel er rettet mod USAs tilstedeværelse i Asien, Stillehavs­regionen, Japan og i særlig grad mod Syd­korea. Derfor har regeringerne i Seoul og Washington længe taget tilløb til i Sydkorea at opstille et avanceret forsvarssystem, der skal beskytte mod missilangreb fra landets aggressive nabo i nord.

Nu er de første komponenter ankommet til Sydkorea. Det skete med et amerikansk fragtfly nogle timer efter, at Nordkorea havde foretaget sin missiltest. Forsvarssystemet hedder THAAD, hvilket står for Terminal High Altitude Area Defence, og er udviklet af den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin. Den type missiler, det nordkoreanske militær affyrede, ville med stor sandsynlighed være blevet skudt ned af THAAD-systemet i et fremtidigt krigsscenarie. THAAD er netop designet til at ramme kort- og mellemdistancemissiler.

Beregninger foretaget af det sydkoreanske forsvars­ministerium viser, at størstedelen af landets befolkning vil være beskyttet mod missil­angreb, når systemet er installeret. Dette forventes at være tilfældet inden for et par måneder. Aftalen er, at Sydkorea stiller land til rådighed og står for konstruktionen, mens USA dækker udgiften til købet og står for driften.

Den kinesiske vrede er kontant

Den nordkoreanske reaktion har fra starten været at true med »nådesløs gengældelse«. Og for en gangs skyld står styret i Pyongyang ikke alene med sine synspunkter. Kina er stærkt utilfreds med udsigten til at have yderst avanceret amerikansk forsvarsteknologi tæt på landets grænse. De kinesiske udmeldinger er dog mindre bombastiske end de nordkoreanske – og de handler mere om kommerciel end militær gengældelse.

Sydkoreas økonomi er dybt afhængig af eksport til Kina, der er landets største handelspartner. De kinesiske statsmedier har i ugevis opfordret til boykot af sydkoreanske varer, hvilket især har været rettet imod konglomeratet Lotte Group. Det er et af Sydkoreas største selskaber med aktiviteter inden for alt fra detailhandel, biografer og hoteller til kemikalier, elektronik og finansielle services.

Lotte Group har 20.000 ansatte i Kina – og så har selskabet stillet land til rådighed for THAAD-systemet. Det skete sidste uge, hvorefter 23 af virksomhedens supermarkeder i Kina blev lukket af myndighederne. Officielt med henvisning til manglende brand- og sikkerhedsgodkendelser. Men at der var tale om et budskab til Sydkorea sendt fra et højere sted i det kinesiske system, er der næppe tvivl om.

Efter at Lotte Group overdrog landområdet til den sydkoreanske stat, skrev det officielle kinesiske nyhedsbureau, Xinhua, at beslutningen kunne vise sig at blive et mareridt for selskabet. Også den sydkoreanske turisme­industri og underholdningsbranche har fået den kinesiske modstand at føle. Kinesiske rejse­bureauer har fået besked på at sende færre turister til Sydkorea, mens sydkoreanske skuespillere er blevet taget af rollelisten i kinesiske produktioner.

Den store kinesiske utilfredshed med det amerikanske missilsystem skyldes primært, at det indeholder en yderst effektiv radar, der kan nå ind over det nordlige Kina. Set fra Kina er THAAD blot det seneste af mange amerikanske initiativer designet til at styrke USAs militære tilstedeværelse og alliancer i Asien og samtidig stække Kinas indflydelse.

Allerede før Sydkorea og USA sidste år underskrev aftalen om at opføre systemet, forsøgte Kina at presse regeringen i Seoul til at opgive planen. Det kunne få alvorlige konsekvenser for det ellers gode forhold mellem de to lande, lød det.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina