Kina opstiller missiler i omstridt øgruppe

Konflikten mellem Kina og lande, der gør krav på territorier i Det Sydkinesiske Hav, risikerer at eskalere.

Kina har opstillet jord til luft-missiler på Woody Island. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: I alt gør Kina krav på 3,5 millioner kvadratkilometer havareal i Det Sydkinesiske Hav.

Det efterlader ikke mange bølgeskvulp til resten af de lande, der har kystlinje langs farvandet. En årtier gammel konflikt om rettigheder og indflydelse i Asien er de seneste år taget til. Det sker som en konsekvens af amerikanske og kinesiske interessekonflikter, og fordi Kina har påbegyndt landindvindinger på øer og rev, mens den kinesiske flåde vokser i et rasende tempo, hvor samtlige nabolande kommer til kort. Nu risikerer konflikten at eskalere yderligere.

Onsdag kom det frem, at Kina har opstillet jord til luft-missiler på øen Woody Island. Den er en del af øgruppen Paracel-øerne, der er under kinesisk kontrol, men som både Vietnam og Taiwan også gør krav på. Det bekræfter Taiwans forsvarsministerium baseret på nye satellitbilleder.

Strategisk betydning

Billederne viser ifølge Fox News to batterier af jord til luft-missiler samt kontrolkøretøjer placeret på stranden på øens nordlige kyst. Billeder taget af samme kyststrækning for et par uger siden viser en tom strand. Angiveligt er der tale om missiler af typen HQ-9, der kan ramme mål inden for en radius af omkring 200 kilometer.

Øen, der hedder Yongxing på kinesisk, har været under kinesisk kontrol siden 1950erne. Hovedbyen på øen, Sansha, fungerer som Kinas administrative centrum for hele det havareal, Beijing gør krav på. Derfor har øen stor strategisk betydning og er over årene blevet udbygget med både militære og civile faciliteter.

Paracel-øerne er tættere på det kinesiske fastland end Spratlyøerne, hvor Kina de seneste år har sat ekstra fart på landindvindingerne. Samlet er der tale om havarealer, hvor omkring halvdelen af hele verdens skibstransport bliver fragtet igennem.

De kinesiske myndigheder har hverken be- eller afkræftet, hvorvidt Kina har opstillet missiler. Landets udenrigsministerium ynder at fremhæve, at Kinas aktiviteter i området er til international gavn for alle i regionen. De fleste nabolande i regionen er dybt uenige. Det samme er USA. Hvem der har krav på hvilke havområder, har USA officielt ingen holdning til. Hvad der derimod ligger amerikanerne på sinde er, at alle skal kunne sejle frit på havene – både kommercielle og militære fartøjer.

Derfor har USAs flåde flere gange sendt krigsskibe igennem det konfliktfyldte hav. USAs præsident, Barack Obama, deltog i går i møder med sammenslutningen af østasiatiske lande (ASEAN), hvor situationen i Det Sydkinesiske Hav stod højt på dagsordenen.

»Vi diskuterede behovet for konkrete skridt i Det Sydkinesiske Hav for at mindske spændingerne, herunder et stop for yderligere landindvinding, nybyggeri og militarisering af omstridte områder. Jeg gentog, at USA vil fortsætte med at flyve, sejle, og operere, hvor folkeretten tillader, og vi vil støtte alle landes ret til at gøre det samme,« sagde Obama i sin afsluttende tale efter mødet med de ti medlemslande. En udmelding der næppe faldt i god jord i Beijing.

Kina har tidligere beskyldt USA for at optrappe konflikten ved at sejle igennem farvande, Kina opfatter som kinesiske.