Kina: Nordkorea har flere atombomber, end vi troede

Bekymrede kinesiske eksperter har på et lukket møde vurderet, at nordkoreanerne i 2016 vil have 40 atombomber i deres lager.

Kinas førende atomeksperter mener ifølge avisen Wall Street Journal, at Nordkorea er i besiddelse af op mod 20 atombomber, og at landet har kapacitet til at fordoble antallet i løbet af 2016.

Den opsigtsvækkende og skræmmende vurdering blev ifølge avisen afleveret under et møde i februar i det kinesiske udenrigsministeriums tænketank, hvor både tekniske, politiske og diplomatiske eksperter i Nordkoreas atomprogram var indkaldt.

Ifølge avisen deltog den amerikanske professor Siegfried Hecker fra Stanford University også i det lukkede møde, og amerikanske embedsmænd blev senere briefet om detaljerne. Ifølge avisens kilder er det tydeligt, at kineserne er dybt bekymrede over udviklingen og at de selv har undervurderet nordkoreanernes atomprogram.

»Kinesiske eksperter er nu af af den opfattelse, at Nordkorea har større kapacitet til at berige uran end tidligere vurderet«, siger professor Hecker til Wall Street Journal.

Ifølge formanden for udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus, Ed Royce, der for nylig besøgte Beijing, blev han overrasket over den bekymring over Nordkoreas atomvåbenkapacitet, som han blev præsenteret for.

Vurderingen blandt amerikanske eksperter er ifølge Wall Street Journal, at Nordkorea råder over 10 til 16 atombomber.

Samtidig udtrykker kineserne bekymring over, at nordkoreanerne uantastet har kunnet udbygge deres atomvåbenarsenal, mens USA har haft sit fokus rettet mod Iran for at opnå en aftale, der hindrer dem i at udvikle kernevåben.

Nordkorea foretog sin første underjordiske atomprøvesprængning i 2006 og har siden foretaget yderligere to. Sideløbende har landets militærindustri udviklet langtrækkende missiler, hvoraf mindst en type vurderes at kunne nå det amerikanske fastland.

Missilet er dog endnu ikke testet.

Hidtil har der været tvivl om, hvorvidt nordkoreanerne rent teknisk var i stand til at producere atombomber af en størrelse, der gør det muligt at montere dem i spidsen af langtrækkende missiler.

Den tvivl bortvejrede chefen for den amerikanske Northern Command, admiral William Gortney, dog tidligere på måneden, hvor han erklærede, at nordkoreanerne nu har kapacitet til at montere et atomsprænghoved på missilet KN-08, der ikke er prøveaffyret, men som menes at kunne nå USA.

Kina er Nordkoreas største handelspartner og har under de tidligere ledere stået på rimelig god fod med nabolandet, men forholdet er blevet kølnet, efter Kim Jong-un overtog styret, og trods kinesisk kritik har fortsat og udbygget landets atomprogram.