Kina lægger pres på Taiwans danske venner

Den kinesiske præsident Chinese President Xi Jinping. AFP PHOTO / POOL Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun politisk sympati med Tibet og tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, der kan få det kinesiske styre og – her i Danmark Kinas ambassade – op i det røde felt. Det kan velvilje og forståelse over for Taiwan, den store ø i Stillehavet, som styret i Beijing gør krav på, men som de facto agerer som en selvstændig stat, i den grad også.

Seneste eksempel er ifølge Berlingskes oplysninger fra efteråret sidste år, hvor fire parlamentarikere fra det demokratisk valgte parlament i Taiwan besøgte Danmark. De mødtes bl.a. med en række politikere, herunder Brian Mikkelsen (K), Søren Espersen (DF) og Mogens Jensen (DF), der kort forinden var gået sammen om at genoplive den dansk-taiwanesiske venskabsforening. Efter det mellemfolkelige møde på Christiansborg fik sekretæren for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn et bekymret opkald fra den kinesiske ambassade, der var utilfreds med, at Søren Espersen som formand for Det Udenrigspolitiske Nævn havde tilladt sig at sætte de fire gæster fra Taiwan stævne.

»Det var den kinesiske ambassade meget fornærmet over, og sådan er det hver gang, der er politisk kontakt til Taiwan. Kineserne er meget hårdkogte, når det gælder Taiwan, men det pres på Danmark er helt uacceptabelt,« siger Søren Espersen.

Knudebinderi skabte knuder

Selv Kulturnatten i København har fået en reprimande af Kina. Det var i 2011, hvor Taiwans repræsentationskontor i Danmark deltog med en udstilling om taiwansk kalligrafi og knudebinderi. Ikke specielt politisk, men nok til at Kinas ambassade klagede. Det var både Taiwans første og sidste deltagelse i Kulturnatten.

Der er flere andre eksempler på Kinas indblanding, og baggrunden er det officielle Danmarks troskab til den såkaldte et-Kina-politik. Den betyder, at Danmark ikke anerkender Taiwan som en uafhængig stat, men derimod som en del af Kina.

Som Udenrigsministeriet skriver i et svar til Berlingske i anledning af, at Kina har presset Grønlands minister for udenrigsanliggender til at droppe et besøg i Taiwan.

»Det er Kongerigets fælles linje at følge et-Kina-politikken, som det har været tilfældet siden etableringen af Folkerepublikken Kina. Som konsekvens heraf har Danmark ikke diplomatiske forbindelser med Taiwan, og vi afstår fra dansk side fra officielle eller politiske kontakter til Taiwan.«

Sådan har det været under skiftende regeringer uanset farve, understreger Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der som de eneste partier for alvor sætter spørgsmålstegn ved Danmarks behandling af Taiwan. Det gjorde flere fremtrædende medlemmer af Venstre og de Konservative også engang.

Eksempelvis lød der i 2001 skarp kritik fra de Konservatives daværende udenrigsordfører, Per Stig Møller, og andre borgerlige, fordi SR-regeringen ikke ville lade Taiwans daværende præsident, Chen Shui-bian, rejse ind i Danmark for at modtage en international frihedspris.

To år senere, da VK havde overtaget regeringsmagten og Per Stig Møller var blevet udenrigsminister, var de borgerlige partier dog kommet på andre tanker. Taiwans præsident kunne stadig ikke få indrejse, konstaterede Dansk Folkeparti, da partiet ville invitere den taiwanesiske leder til Danmark.