Kina kritiseres for at chikanere journalister

Pressefriheden har det fortsat svært i Kina godt et år før OL i Beijing, siger menneskerettighedsgrupper.

Flere menneskerettighedsgrupper mener fortsat ikke, at de kommende OL-værter lever op til de løfter om pressefrihed, som Kina afgav, da landet fik værtskabet for OL i 2008. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Både Amnesty International, Human Rights Watch og organisationerne Journalister uden Grænser og Komitéen til Beskyttelse af Journalister kritiserer Kina for at chikanere både lokale og udenlandske journalisters arbejde i landet op mod de Olympiske Lege.

- Hvis ikke snart der sker noget, bør journalister, der bevæger sig uden den olympiske by, forberede sig på at arbejde i et miljø, hvor officiel indblanding og fængsling af journalister er dagligdag og kilderne er i fare, siger Paul Steiger, der er formand for den amerikanske Komité til Beskyttelse af Journalister.

Hans frygt deles af Amnesty International, der kun har registreret delvise forbedringer, siden Kina i 2001 fik værtskabet.

- De har gjort det lettere for udenlandske journalister, men samtidig indskrænket spredning af udenlandske nyheder og kinesiske journalisters mulighed for at arbejde, siger generalsekretær for Amnesty International, Irene Khan til Reuters.

Generalsekretæren for Journalister uden Grænser, Robert Menard, er dog endnu mere skeptisk.

- De (Kina red.) afgav meget konkrete løfter, men desværre har vi indtrykket af, at der ikke rigtig er sket noget her seks år senere, siger Robert Menard.

Organisationen afholdt mandag en uanmeldt pressekonference i Beijing, hvor den opfordrede til løsladelsen af fængslede journalister og større pressefrihed. Efter konferencen blev journalister tilbageholdt i timevis og afhørt af kinesisk politi.

Amnesty International er bange for, at Kinas overtrædelser af menneskerettighederne, vil tilsværte De Olympiske Lege.

- Vi bør være stolte af de Olympiske Lege, men hvis den stolthed bliver plettet af krænkelser af menneskerettighederne, er det skidt for Kina, skidt for de Olympiske Lege og skidt for det internationale samfund, som rent faktisk deltager, siger hun.

Jiang Xiaoyu, der er vicepræsident for komitéen, der organiserer de olympiske lege i Beijing, afviste mandag kritikken og understregede, at mange journalister, har taget godt imod Kinas tillempede pressepolitik, der skal gøre det lettere at være journalist i landet.

Han protesterede dog over sammenblandingen af debatterne om menneskerettighederne og forberedelserne til OL.

- Komitéen hilser konstruktiv kritik af fejl og problemer velkommen, men vi tager på det skarpeste afstand fra den politisering af de olympiske lege, da det ikke stemmer overens med den olympiske ånd, siger Jiang Xiaoyu.

Chefen for Human Rights Watch afdeling i Asien, Brad Adams, lover at holde øje med Kina under OL.

- Den kinesiske regering har stadig et år at få styr på det her, men kun hvis myndighederne vælger meningsfuld handlen frem for tom retorik, siger Brad Adams.