Kina kalder Nordkorea »et forkælet barn«

Nye dokumenter fra Wikileaks viser, hvor frustreret Kina er over Nordkorea, og hvordan højtstående kinesiske politikere taler nedsættende om sin nabo og dets leder Kim Jong-il.

Kinas viceudenrigsminister He Yafei. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

BEIJING: Der var kun to ting ombord på den satellit, som Nordkorea sendte i kredsløb om Jorden i april 2009. Det var to sange. De hyldede blandt andet den nordkoreanske leder Kim Jong-il, og satellitten skulle så kredse rundt deroppe og sende revolutionære hymner ned over kloden.

Det var den officielle forklaring fra Nordkorea. Den var der ikke mange, som troede på. For det var ikke blot en fredelig opsendelse af en raket. Det var en test af et avanceret missil, der fløj hen over Japansk territorium. Testen skete under massive protester fra stort set alle lande, og der var hektisk aktivitet i diplomatiet.

Blandt andet diskuterede den kinesiske viceudenrigsminister, He Yafei, sagen med diplomater fra amerikanske ambassade i Beijing. Lige som andre diplomater og analytikere så han opsendelsen som et signal fra Nordkorea om, at de ville presse sig til forhandlinger med USA.

Derfor opfører Pyongyang sig »som et forkælet barn, der prøver at få opmærksomhed fra de voksne,« sagde He Yafei under mødet den amerikanske diplomat. I Danmark er He nok mest kendt for det kraftige udfald, han havde med USA under klimatopmødet COP15 i København.

Dokumenterne fra Wikileaks giver et indblik i, hvordan Kina gennem længere tid har været frustrerede over sin iltre nabo, Nordkorea.

De kommer på et tidspunkt, hvor spændingerne på den koreanske halvø er på sit højeste. Kina har været yderst forsigtige i sin kritik af det nordkoreanske bombardement i sidste uge, hvor fire sydkoreanere mistede livet.

Beijing har opfordret til nye forhandlinger med Pyongyang. Men der er bred enighed om, at Kina er frustreret over sin nabo. Det går især tilbage til den første nordkoreanske atomprøvesprængning i 2006, som Beijing prøvede at presse Nordkorea til at opgive. Siden da er forholdet mellem de to lande blevet stadigt mere anstrengt, og det billede bekræfter dokumenterne fra Wikileaks.

Det er blandt andet aviserne New York Times og Guardian, der først har fået adgang til det nye sæt dokumenter, som i dag er blevet offentliggjort.

Dokumenterne peger i retning af, at Kina står i et kursskifte i sin politik over for Nordkorea. Hidtil har Beijing været modstandere af et genforenet Korea. Blandt andet fordi der dermed ville være amerikanske tropper lige på Kinas grænse. Sydkorea er en af USAs tætteste allierede i Asien, og der er lidt under 30.000 amerikanske soldater udstationeret i landet. Men en tidligere sydkoreansk viceudenrigsminister, Chun Yung-woo, har haft private samtaler med højtstående, kinesiske politikere.

Ifølge Chun Yung-woo er der ved at være enighed om i Beijing, at Nordkorea i dag har meget lidt strategisk værdi som en stødpude mod Sydkorea. Kina vil naturligvis ikke være glade for de amerikanske soldater, men nord og syd skulle genforenes under Sydkoreansk kontrol, lød det fra Chun Yung-woo ifølge dokumenterne fra Wikileaks. Chun Yung-woo sagde også, at Beijing har forsøgt at presse Pyongyang til at ændre adfærd. Men at Kina har »langt mindre indflydelse end folk tror,« når det kommer til Nordkorea.

Dokumenterne, der handler om Nordkorea og Kina, kommer fra det amerikanske udenrigsministerium. De er meddelelser, som er sendt fra for eksempel ambassaderne i Seoul og Beijing og hjem til Washington. Det er for det meste vurderinger, holdninger, analyser og referater af samtaler med eksempelvis andre diplomater, politikere, eksperter og akademikere. Der er altså ikke tale om eksempelvis klassificerede dokumenter fra efterretningstjenesten.

De seneste af dokumenterne er fra februar i år. Ingen af dem forudser eller nævner angrebet på den sydkoreanske korvet »Cheonan« i maj. Eller Nordkoreas succesfulde genoptagelse af atomprogrammet, der blev afsløret for to uger siden.