Kina: Ingen vinder på konflikt mellem Kina og USA

Kinas udenrigsminister siger, at det er nødvendigt med mere diplomati i det amerikansk-kinesiske forhold.

Kinas udenrigsminister nedtoner faren for en åben konflikt mellem Kina og USA, selv om der er kommet en del aggressive udmeldinger fra begge stormagter i den seneste tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK GRAHAM

Kinas udenrigsminister nedtoner faren for en åben konflikt mellem Kina og USA, selv om der er kommet en del aggressive udmeldinger fra begge stormagter i den seneste tid.

Den nye amerikanske præsident, Donald Trump, er kommet med flere udspil rettet mod Kina. Han har blandt andet sagt, at han ikke nødvendigvis vil være bundet af "et-Kina-politikken".

Denne politik indebærer, at der i princippet kun findes et Kina, som omfatter Taiwan - uanset at Taiwan i praksis har fuldt selvstyre.

Kina har svaret igen med en erklæring om, at landet ikke vil acceptere, at USA bryder med den gældende praksis om, at der kun er et Kina.

Under et besøg i Australien nedtoner den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, risikoen for en reel konflikt mellem de to lande:

- Enhver nøgtern politiker kan indse, at der ikke kan være en konflikt mellem Kina og USA. Begge ville tabe, siger Wang Yi.

Trods modstand fra en håndfuld lande i området gør Kina krav på store dele af Det Sydkinesiske Hav. Heriblandt en række kunstige småøer, som Kina har ladet konstruere på rev og klipper.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, sagde i januar - inden han formelt var blevet indsat i sit embede - at Kina burde nægtes adgang til øerne.

Kinesiske statsmedier skrev efter Tillersons bemærkninger, at USA ville blive nødt til at gå i krig for at forhindre Kina adgang til øerne, hvor der er bygget landingsbaner til militærfly og opsat våbensystemer.

Wang siger, at det amerikansk-kinesiske forhold har været gennem "alle mulige former for vanskelige faser", og han henviser til, at han ligesom den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, mener, at det er er vigtigt at give diplomatiet mere plads.

Mattis sagde under et nyligt besøg i Japan, at Kina undergravet nabolandenes tillid ved at bygge militære fæstninger på de omstridte øer, men han tilføjede, at problemerne må løses gennem forhandlinger, forlig og voldgiftskendelser.

Den australske udenrigsminister, Julie Bishop, siger efter møder med Wang, at Kina er opsat på at arbejde tæt sammen med Trump-administrationen.

- De ønsker en æra med samarbejde og de ser mange muligheder for udviklede og dybere relationer, siger hun.