Kina i usædvanlig manøvre for at berolige Trump i dobbeltspillet med Nordkorea

Foto: KCNA.
Læs mere
Fold sammen

Der spilles et dobbeltspil lige nu. For at berolige USA har den kinesiske præsident, Xi Jinping, besluttet helt usædvanligt at sende en af sine mest erfarne diplomater til Nordkorea for at forhandle med Kim Jong-un.

Xi Jinping har aldrig selv mødt den nordkoreanske leder, hvilket i sig selv er usædvanligt, så mødet bliver en understregning af, at Kina ønsker at løse krisen mellem Nordkorea og USA. Men der er betingelser knyttet til beslutningen.

USA skal acceptere en såkaldt frys-for-frys-aftale med Nordkorea. Kim Jong-un skal indstille sine missil- og atomare forsøg mod, at USA til gengæld indstiller militærøvelserne med Sydkorea. Det har USAs præsident, Donald Trump, nægtet, hvilket måske er forventeligt, fordi USA har sendt ikke mindre end tre hangarskibe til området for at opretholde presset mod Kims regime.

Trump og Xi har netop afsluttet en række forhandlinger i Beijing under Trumps besøg for godt en uge siden. Xi lovede ifølge amerikanerne at inddæmme atomkrisen med Nordkorea. Det forsøger man nu ved at sende den højtstående kinesiske diplomat til den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang. Samtidig har både Kina og Rusland lagt pres på USA til også at give indrømmelser. Ellers kan forhandlingerne blive vanskelige.

At der også ligger et pres på USA lige nu for at give Nordkorea indrømmelser er ikke usædvanligt. Trump betonede ganske vist under sin rejse til Asien, at både han og den kinesiske præsident var enige om, at en frys-for-frys-aftale ikke er på bordet. Men den kinesiske pressetalsmand Geng Shuang har gentagne gange erklæret, at begge parter må give indrømmelser for at få løst krisen. Så der vil de kommende dage blive sendt løsningsforslag frem og tilbage for at se, hvor der kan skabes en åbning.

Det bliver givetvis den rutinerede, nordkoreanske udenrigsminister, Ri Yong Ho, der kommer til at stå i spidsen for forhandlingerne. Ri huskes bedst for sine skarpe kommentarer om Trump under FNs generalforsamling i september, da Ri truede med at lade en brintbombe sprænge over Stillehavet for at vise, at nordkoreanerne mener det, når de siger, at de har atomvåben og vil bruge dem, hvis de bliver angrebet.

Ri anses for at være en intellektuel med hang til tunge biografier, blandt andet om amerikanske præsidenter, samt smag for whisky med mere end 18 år på bagen. Begge dele anses for at være et godt tegn i diplomatiet, fordi det så trods alt er en person, der ved, hvad der er godt i livet, man skal forhandle med. Hans adgang til biografierne og hans bramfrie udtalelser i FN tyder også på, at han nyder regimets tillid, hvilket kan gøre det lettere for en kinesisk diplomat at forhandle med ham.

Og som altid, når forhandlinger indledes, maner alle til forsigtighed.

»Det er det første forsøg på at se, om man kan forhandle med Nordkorea,« siger professor John Delury fra Yonsei University i Seoul.

Uanset hvad, så bliver forsøget dog gjort.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske medarbejder