Kina gør klar til skelsættende partikongres

Kongres med 2300 delegerede ventes at gøre præsident Xi Jinping til den mest magtfulde leder i nyere tid.

En kvinde bruger to mobiltelefoner, mens hun krydser gennem det travle forretningskvarter i Beijing. Præsident Xi Jinpings magtposition afhænger på længer sigt af, hvorvidt han vil kunne sikre fortsat økonomisk vækst. Scanpix/Wang Zhao Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beijing. Det kinesiske kommunistpartis 19. partikongres slutter den 24. oktober - en uge efter den åbnes - siger partiets talsmand, Tuo Zhen.

Meddelelsen blev fremsat dagen før åbningen af kongressen, som kun finder sted hvert femte år.

Præsident Xi Jinping ventes på kongressen at stramme sit greb om magten og fremlægge sine planer for Kina - politisk og økonomisk - på længere sigt.

Kongressen med 2300 delegerede holdes i Beijing. Den ventes at gøre præsident Xi Jinping til en af de mest magtfulde ledere i Kina i nyere tid.

Kongressen bliver styret af personer tæt på Xi, der ved mere eller mindre hemmelige møder er blevet kørt i stilling til at varetage poster i partitoppen.

Xi indleder kongressen med en tale, hvoraf det vil fremgå, hvorvidt hans personlige politiske teorier bliver skrevet ind i partiets principprogram og ideologi ved siden af forgængere som Mao Zedong og Deng Xiaoping.

Hvis Xi får denne ære allerede nu, så ventes han at komme til at lede Kina fra en meget stærk position i de næste fem år - og muligvis længere.

Hans vision om at få øget velstanden for hele befolkningen forudsætter fortsat økonomisk vækst samt fortsat hurtig udvidelse og styrkelse af Kinas militær og politiske magten - navnlig i forhold til dets stadigt voksende indflydelse i Asien og stillehavsregionen.

Den vigtigste opgave for de delegerede er at vælge en ny centralkomité, som består af omkring 200 personer.

Centralkomitéen vil udpege to organer - et politbureau med 25 medlemmer og den magtfulde centrale militærkommission, der kontrollerer de væbnede styrker.

Kinas kommunistparti har 89 millioner medlemmer og er verdens største politiske parti. Partiets første kongres fandt sted i Shanghai i 1929 med cirka 10 medlemmer.

/ritzau/Reuters