Kina giver erstatning til vrede forældre

De vrede forældre og de kollapsede skoler i Sichuan er ved at udvikle sig til en politisk krise for de kinesiske myndigheder, som nu forsøger at lægge låg på kritikken ved at give penge til forældrene og opfordre dem til »ikke at sprede rygter«

BEIJING: 24.000 kroner og et brev. Myndighederne i Juyuan har sendt et kondolencebrev ud til de forældre, der mistede deres børn, da skolerne faldt sammen under jordskælvet. Samtidig er myndighederne i Sichuan-provinsen også begyndt at udbetale erstatninger til forældrene. De får 35.000 yuan – næsten 24.000 kroner – og hjælp til barnets begravelse. Det skriver South China Morning Post.

Det sker på samme tid som kritikken af især de lokale bystyrer og provinsregeringen er ved at tage til. Forældrene beskylder de lokale politikere for at være korrupte og for at have været ligeglade med sikkerheden på skolerne.

Forældrenes kritik er ved at udvikle sig til en politisk krise for politikerne i Kinas Kommunistparti, og derfor har både provins- og centralregeringen de seneste dage forsøgt at lægge låg på kritikken i de kinesiske medier, der ikke længere kan rapportere frit om de sørgende forældre. I sidste uge stødte 120 forældre også sammen med politiet, da de demonstrerede foran retsbygningen i Dujiangyan. Forældrene kræver en undersøgelse af, hvorfor så mange skoler styrtede sammen under jordskælvet. For eksempel i Juyuan. Her blev hundreder af børn begravet, da deres skole faldt sammen. Og i Juyuan forsøger man nu at dæmpe forældrenes kritik ved at sende kondolencebreve ud:

»Kinas Kommunistpartis partikomité og regering i Juyuan udtrykker vores dybfølte sorg over de afdøde lærere og elever,« står der i brevet.

»Vi beder oprigtigt forældre til de afdøde børn om at tro på, at parti og regering vil imødekomme alles behov. Tro ikke på rygter og spred dem ikke, men hellig dig oprigtigt genopbygningen efter jordskælvet,« står der videre i brevet fra politikerne i Juyuan.

I brevet gentager de også centralregeringens tidligere løfter om, at der vil blive sat en undersøgelse i gang af skolerne, og at der vil blive sendt inspektører ud for at undersøge ruinerne nærmere.

Der er ikke noget officielt tal på, hvor mange børn og lærere der blev dræbt under jordskælvet den 12. maj. Men mindst 9.000 af de i alt 69.000 ofre var skolebørn.