Kina genopliver Maos Lille Røde

En ny officiel udgave af Maos bog er på vej i Kina for første gang i 34 år. Ekspert mener, at de kinesiske ledere forsøger at genopbygge maoismens værdier.

Mao Zedongs "Lille Røde" fik stor popularitet tilbage i 1970’erne. Det var et uofficielt krav, at enhver kineser skulle eje, læse og have bogen på sig. Derfor er den Lille Røde blevet et af de stærkeste symboler på formand Mao og Kinas kommunistparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON

Intet var så populært i 1970’ernes Kina som Maos Lille Røde. Man mener, at den er trykt i et par milliarder eksemplarer. Et oplag, som kun Biblen overgår.

Nu skal den ikoniske bog genoptrykkes, og det er første gang, det sker i Kina, siden 1979, skriver Politiken.

»Vi er stort set færdige med at redigere den nye udgave og har allerede haft den til gennemsyn flere gange«, siger Chen Yu, oberst på det kinesiske Akademi for Militærvidenskab og redaktør og leder af det hold på 20 personer, som arbejder med bogen.

Bogens store popularitet tilbage i 1970’erne skyldes, at det uofficielt var et krav, at enhver kineser skulle eje, læse og have bogen på sig. Derfor er den Lille Røde blevet et af de stærkeste symboler på formand Mao og Kinas kommunistparti.

Den nye bog bliver dog ikke som sin forgænger. Det meste af indholdet vil nemlig enten være helt nyt eller revideret. Den oprindelige titel fra 1964, "Citater fra Mao Zedong", får heller ikke lov til at bestå.

Det skyldes, at bogen stadig er stærkt kontroversiel i Kina. I de kaotiske år under Kulturrevolutionen i 1966-1976 blev tusindvis af kinesere dræbt, hvilket kan knyttes til en personkult omkring Mao.

Alligevel har præsident Xi Jinping og kommunistpartiets øvrige nye ledere valgt at give bogen nyt liv.

»Xi Jinping lægger betydelig vægt på en maoistisk linje, der skal genopbygge appellen til regimet og et værdisystem, som myndighederne ønsker det«, siger Joseph Cheng, der er ekspert i kinesisk politik og professor på City University of Hong Kong til Politiken.