Kina genopliver checkhæfte–diplomati

Kinas Kommunistparti lægger fornyet pres på Taiwans internationale vennekreds. Miniput-nationen São Tomé og Principe har brudt årtiers diplomatiske forbindelser og i stedet vendt sig mod fastlandet.

Foto: PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestafrikanske São Tomé og Principe har under 200.000 indbyggere. Ud af verdens 191 økonomier er landet at finde som nummer 186. Internationalt er det ikke mange, der tager notits af ønationen, der først blev befolket, efter at portugisiske sømænd kom forbi i det 15. århundrede. Med en enkelt markant undtagelse. São Tomé og Principe har i årevis været en del af den lille skare af lande med officielle diplomatiske forbindelser til Taiwan.

Det er ikke længere tilfældet. Antallet af stater, der anerkender Taiwan, er nu nede på 21. De fleste af dem hører hjemme i miniputkategorien. Det gælder Tuvalu, Sankt Lucia og Swaziland, mens Paraguay og Guatemala er blandt sværvægterne. Årsagen til den begrænsede internationale opbakning er simpel. Folkerepublikken Kinas et-Kina-politik foreskriver, at Taiwan tilhører Kina og har reelt tvunget verdenssamfundet til at vælge mellem Beijing og Taipei.

Den 26. december udsendte regeringen i Taipei en harmdirrende pressemeddelelse, der fordømte Kina for at udnytte São Tomé og Principes pressede økonomiske situation og manipulere den afrikanske stat til at bryde forbindelsen til Taiwan. Afrikanerne var blevet lokket af Kinas dollardiplomati, fremgik det. Dollardiplomati og checkhæftediplomati er begreber, der længe har været en del af den diplomatiske armlægning mellem Kina og Taiwan. Siden Folkerepublikkens oprettelse i 1949 har parterne konkurreret om international anerkendelse. Nogle lande, som Danmark, anerkendte det kommunistiske Kina stort set fra starten, mens mange fulgte trop, da Folkerepublikken overtog den kinesiske plads i FN i 1971, og da USA skiftede side i 1979.

Checkhæftediplomatiet tog for alvor fart i årene efter, hvor både Kina og Taiwan brugte bistandsmidler til at sikre støtte fra lande i Afrika, Latinamerika og Stillehavsregionen. En styrkeprøve hvor Kinas enorme økonomiske vækst har været afgørende. År for år blev antallet af ambassader i Taipei mindre.

Først i 2009 indtraf en diplomatisk våbenhvile. Det skete i forbindelse med valget af en mere kinavenlig præsident i Taiwan. Men i dag hedder præsidenten Tsai Ing-wen. Hun kom til magten ved en jordskredssejr sidste år – og hun er ikke populær i Beijing. Kinas Kommunistparti anser øen som en løsreven provins, der skal genforenes med moderlandet. Men den udlægning accepterer Tsai Ing-wen ikke.

Valget betød samtidig, at de politikere i Taiwan, der går ind for genforening med Kina i dag stort set er uden politisk indflydelse. Som et resultat har Beijing afbrudt de officielle kommunikationskanaler og forsøger nu igen at isolere Taiwan på den internationale scene.

Det er São Tomé og Principe blot det seneste eksempel på. Også militære og økonomiske trusler er igen blevet en del af den kinesiske ageren over for Taiwan, udtalte Tsai Ing-wen på et pressemøde op til årsskiftet.

»Skridt for skridt vender Beijing tilbage til den gamle måde at dele, tvinge og endda true og intimidere Taiwan,« udtalte hun.