Kina frygter Clinton og forundres over reality-stjernen Trump

Det amerikanske præsidentvalg bliver fulgt nøje i Beijing. Hillary Clinton har ingen stor stjerne hos den kinesiske ledelse, mens Donald Trump trods voldsomme verbale angreb falder mere i Kinas smag. Almindelige kinesere er vilde med hans reality-program »The Apprentice«.

Hillary Clinton (Foto: Mark Makela/Reuters) Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Rivaler, men dybt økonomisk afhængige af hinanden.

Forholdet mellem Kina og USA er en kompliceret størrelse fyldt med mistillid fra begge sider af Stillehavet.

Hvordan det skal håndteres, har Hillary Clinton og Donald Trump to ganske forskellige bud på. Præsidentvalgkampen i USA bliver derfor fulgt nøje fra Beijing – og som sædvanligt har de amerikanske politikere ikke mange roser tilovers for Kina.

Trump er mest udtalt i sin kritik og kan finde på at sammenligne USAs kinesiske handelsunderskud med en voldtægt. Kineserne manipulerer med deres valuta, er skyld i tabte arbejdspladser i USA og nægter amerikanske virksomheder adgang til det kinesiske marked. Som straf bør USA indføre tårnhøje afgifter på kinesiske importvarer.

I sin takketale på det republikanske konvent langede han igen ud efter fjenden i øst og lovede at genforhandle samtlige handelsaftaler mellem de to lande.

Langt fra alle Trumps påstande om Kina holder til at blive fakta-tjekket, men det er mindre vigtigt. For Trump – og så godt som alle andre amerikanske præsidentkandidater de seneste par årtier – er Kina et gratis fjendebillede og en fristende prygelknabe, hvor årsagen til alverdens onder kan placeres. Hvad der siden bliver den nye præsidents udenrigspolitiske linje er et ganske andet spørgsmål.

Både Ronald Reagan, Bill Clinton og George W. Bush lovede at tage fløjlshandsken af over for Kina, men slog efterfølgende ind på en mere forsonlig kurs, da den økonomiske og geopolitiske virkelighed meldte sig.

Det er der ikke noget nyt i, og det ved den kinesiske ledelse. Der er ikke tegn på panik i Beijing, hvor toppen af Kommunistpartiet vanen tro har holdt sig fra at kommentere alt for meget på, hvad der foregår i den amerikanske valgkamp.

Jordskredssejr til Trump

Men jubel er der næppe meget af i Zhong­nanhai, hvor partiledelsen holder til. Set derfra er både Clinton og Trump uheldige valg – på hver sin måde.

Demokraternes kandidat har i mange år været et kendt ansigt i Kina. Allerede som præsidentfrue og som senator beskæftigede Hillary Clinton sig med landet, mens hun som udenrigsminister førte en Kina-politik, som den kinesiske ledelse var stærkt utilfreds med.

Donald Trump er derimod en mere ukendt og uberegnelig kandidat. Hans kampagne har også i Kina vakt stor forundring og foragt – og en vis grad af fascination. Ser man på meningsmålinger lavet af kinesiske medier, er der ingen tvivl om, hvem der er den mest populære præsidentkandidat. Til trods for de mange anti-kinesiske udfald ville Donald Trump vinde en jordskredssejr, hvis valget stod i Kina.

En medarbejder på Jinhua Partytime Latex Art and Crafts Factory, der laver alt i udklædnings- og festartikler, tjekker en maske af Donald Trump. På fabrikken, der producerer masker af alle fra Osama bin Laden til Spiderman, tror man, at Donald Trump-masken vil sælge bedre end Hillary Clinton-masken. Foto: Aly Song/Reuters Fold sammen
Læs mere

I en online meningsmåling lavet af Phoenix TV fik han støtte fra 61 procent, mens Clinton måtte nøjes med otte procent. Resten stemte blankt.

Trumps popularitet blandt almindelige kinesere skyldes i høj grad hans succesfulde erhvervskarriere, og reality-programmet »The Apprentice«, hvor deltagerne kan vinde en lederstilling i et af Trumps selskaber, har mange kinesiske fans. I en anden meningsmåling foretaget sidste år af avisen Huanqiu Shibao, svarede respondenterne på, om de havde et positivt indtryk af Hillary Clinton. Det svarede 95 procent nej til.

Så selv om den kinesiske ledelse holder sig i baggrunden, dukker det amerikanske præsidentvalg ofte op i landets medier. Især hvis noget går galt. Historien om Clintons hackede e-mail og demokraternes interne problemer har fået stor dækning. Det samme har urolighederne ved Trumps vælgermøder.

Kinas statsmedier misser sjældent en mulighed for at bedrive propaganda om uheldige episoder i demokratier kloden over. I modsætning til det stabile Kina under Kommunistpartiets ledelse lurer krisen altid rundt om hjørnet, når masserne får mulighed for at bestemme, lyder moralen.

Set fra Kina er der fordele og ulemper ved begge amerikanske præsidentkandidater. Her følger fire bud på de mest væsentlige plusser og minusser set med kinesiske briller.

Minusser og plusser ved Clinton

Den kinesiske skepsis over for Hillary Clinton har rod i hendes tid som udenrigsminister under Barack Obamas første præsidentperiode. Hun bliver set som arkitekten bag den såkaldte amerikanske rebalancering mod Asien og Stillehavsregionen. En politik, som den kinesiske ledelse tolker som et strategisk forsøg på at inddæmme Kina og stække landets voksende indflydelse.

Kina er involveret i flere territoriale disputser med nabolande, og selv om USA holder sig i baggrunden, har Clinton udtalt sig på måder, der kun kan opfattes som støtte til lande som Vietnam og Filippinerne. Det var efter udtalelser af den type, at Kinas daværende udenrigsminister i 2010 kom med den nu berømte sætning, at »Kina er et stort land, og andre lande er små lande, og det er fakta«.

Og så er der menneskerettighederne. Den kinesiske ledelse hader at blive beskyldt for at undertrykke sine borgeres rettigheder, hvilket Hillary Clinton har gjort mange gange og i meget klare vendinger.

På plussiden er der længere mellem punkterne set fra Kina. Det mest tungtvejende argument handler om stabilitet. Med Hillary Clinton i Det Hvide Hus ved Xi Jinping og resten af den kinesiske top, hvad de får.

Som tidligere udenrigsminister må hun forventes at føre nogenlunde den samme politik som under Barack Obama, og den har kineserne i store træk været tilfredse med. Ikke alt, hvad hun står for, er populært, men hun er en erfaren politiker med kendskab til Kina, så ubehagelige overraskelser burde der ikke være mange af.

Positivt er det også, at Hillary Clinton tiltaler Kina som en stormagt. Hun vil have Kina til at tage mere ansvar internationalt, hvilket passer godt til den kinesiske selvopfattelse.

Minusser og plusser ved Trump

Størstedelen af Donald Trumps verbale angreb mod Kina har handlet om økonomiske forhold. Han truer med at lægge afgifter på 45 procent på varer importeret fra Kina for at hjælpe amerikanske virksomheder og skabe flere arbejdspladser i USA. Samtidig vil han fra dag ét i Det Hvide Hus stemple Kina som en valutasvindler, der holder kursen på den kinesiske yuan kunstigt nede.

At kursen på Kinas valuta er steget markant siden 2007, virker ikke til at bekymre ham. I foråret blev de mange beskyldninger om manipulation og snyd for meget for Kinas finansminister, Lou Wei. Han kaldte Donald Trump for en irrationel type og konstaterede tørt, at USA ville miste sin globale førerposition, hvis Trumps handelspolitik blev implementeret.

Men det er ikke kun Kina, den republikanske præsidentkandidat vil genforhandle handelsaftaler med. Det gælder for eksempel også den store transnationale aftale mellem 12 lande på begge sider af Stillehavet, hvor Kina ikke er med. Falder den, vil det være en stor sejr for Kina.

I det hele taget har Donald Trump givet udtryk for, at han vil se stort på mange af de aftaler, som hans forgængere har indgået. Det gælder også de sikkerhedspolitiske og militære alliancer i Asien. Både Japan og Sydkorea bør dække samtlige omkostninger forbundet med de mange tusinde amerikanske soldater, der befinder sig i de to lande, har han udtalt.

Set fra Beijing vil en konflikt mellem USA og dets allierede i regionen være noget nær et drømmescenarie. Flere kinesiske medier har også spekuleret i, at Trump på grund af sin erhvervsbaggrund vil tænke mere kommercielt og pragmatisk og derfor være nemmere at forhandle med end Hillary Clinton.