Kina-forsker: Tibet-politik vil koste ordrer og job

Hvis dansk erhvervsliv har problemer med udenrigspolitikken, går virksomhederne stille med det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regerings møde med Tibets åndelige leder, Dalai Lama giver ikke problemer her og nu for de danske virksomheder, der opererer i landet. Men Dansk Industri er enig med en af landets før-ende Kina-forskere om, at det på sigt kan koste nye ordrer og job, hvis konflikten mellem Danmark og Kina fortsætter.

»Vi oplever ikke aktuelle problemer, men en officiel konflikt mellem Danmark og Kina vil naturligvis på sigt gøre livet mere besværligt for danske virksomheders muligheder for at drive forretning i landet,« siger DIs Kina-rådgiver, Nis Højrup Christensen.

Lektor i statskundskab Clemens Stubbe Østergård fra Aarhus Universitet er enig: »Danske virksomheder vil få sværere ved at få nye ordrer, der sikrer beskæftigelsen, når der ikke arrangeres officielle danske delegationer til Kina med Dronningen eller ministre i spidsen. Virksomhederne skal jo hele tiden tænke et eller to år ud i fremtiden for at sikre afsætningen af deres produkter og ydelser. Erhvervslivet kommer til at undgælde.«

Clemens Stubbe Østergård peger på, at den hollandske premierminister i modsætning til statsminister Lars Løkke Rasmussen har valgt ikke at mødes med Dalai Lama af hensyn til landets erhvervsinteresser. »Holland er ligesom Danmark et lille land, der er afhængigt af sin udenrigshandel,« forklarer han.

Også Canadas premierminister har måttet opgive lang tids kritisk linje over for Kina efter pres fra det canadiske erhvervsliv, som så sig overhalet indenom af amerikanske og australske konkurrenter, oplyser Clemens Stubbe Østergaard.

Varsomhed

To af de danske virksomheder, som har omfattende aktiviteter i Kina, er pumpevirksomheden Grundfos og medicinalvirksomheden Novo Nordisk. Ingen af dem melder om problemer på grund af regeringens Tibet-politik:

»Vi har ikke oplevet problemer,« siger Katrine Sperling, der er international pressechef i Novo Nordisk og understreger, at Novo ikke har lyst til at blande sig i den politiske debat.

Grundfos' kommunikationsdirektør Kim Nøhr Skibsted afviser ligeledes, at pumpeproducenten oplever problemer i Kina efter den danske regerings møder med Dalai Lama, men han vurderer samtidig, at danske virksomheder er blevet varsomme med at udtale sig om politiske spørgsmål oven på sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Grundfos var blandt de virksomheder, som var fremme i forreste række med kritik af regeringen, da Muhammed-krisen kørte på sit højeste. Men når det gælder Tibet, har virksomheden ikke behov for at melde ud:

»Når det gælder Kinas politik i Tibet, holder regeringen tonen sober. Den bliver ikke skinger som under Muhammed-krisen,« siger Kim Nøhr Skibsted.