Kina fordømmer Obamas møde med Dalai Lama

Kina raser over den amerikanske præsident Barack Obamas møde med den tibetanske leder Dalai Lama.

Foto: Pete Souza
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske præsident Barack Obamas møde med den tibetanske leder Dalai Lama fredag, får nu Kina til at afkræve Det Hvide Hus svar på, hvorfor USA ignorerede kinesernes advarsler om, at mødet ville skade forholdet mellem de to lande, skriver Reuters.

Kinas viceudenrigsminister, Zhang Yesui, tilkaldte straks den amerikanske charge d’affaires fra ambassaden i Kina, Daniel Kritenbrink, for at give udtryk for kinesernes fordømmelse af mødet som indgriben i Kinas interne anliggender, lyder det fra det kinesiske udenrigsministerium.

Kina kalder Dalai Lama, der flygtede til Indien efter en mislykket opstand i 1959, for »en ulv i fåreklæder«. Dalai Lama siger, at han kun ønsker ægte selvstyre for Tibet og nægter at være fortaler for at bruge voldelige midler.

Obamas private møde med Dalai Lama varede omkring en time. Den amerikanske præsident bekræftede sin støtte til Tibets unikke religiøse, kulturelle og sproglige traditioner og til tibetanernes menneskerettigheder.

Obama sagde, at han ikke støtter Tibets uafhængighed fra Kina, mens Dalai Lama gav udtryk for, at det heller ikke var det, han kom efter, lyder det i en erklæring fra Det Hvide Hus, der undveg spørgsmål, om bekymringer om kinesiske reaktioner på mødet.

»Vi forpligter os til et konstruktivt forhold til Kina, hvor vi arbejder sammen om at løse regionale og globale problemer,« sagde talsmand for Det Hvide Hus, Jim Carney.

Det kinesiske udenrigsministerium skriver på sin hjemmeside, at »mødet var et forkert træk af USA og en alvorlig indblanding i Kinas interne anliggender, som bryder amerikanernes løfte til kineserne om ikke at støtte Tibets uafhængighed«.